A lengyel elnök szerint mélységesen megalapozott a V4-es együttműködés

A lengyel államfő hangsúlyozta a csoport létjogosultságát és kiemelte: a tagországoknak hasonlóak a történelmi adottságai.

"A gazdag Nyugat-Európa sok esetben nem ért meg bennünket" - vélte, hozzátéve: "ha a térségben nem segítünk egymáson, senki más ezt nem teszi meg".

A regionális együttműködés legfontosabb területeiként az Európai Unióban közösen folytatott politikát, a biztonsági és a gazdasági kérdéseket, ezen belül a közlekedési és az energetikai infrastruktúra felépítését sorolta fel.

Az "intézményesített, a közös érdekeken alapuló" visegrádi együttműködés mellett Duda rámutatott a szélesebb, a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger menti államok keretei között folytatott informális együttműködés lehetőségeire is. Kizárta, hogy a régió országai önálló védelmi politikát folytathatnák.

"Határozottan hangsúlyoznunk kell, hogy a NATO hűséges tagjai vagyunk, és valamennyi tagállammal szorosan együttműködve akarunk itt biztonságos térséget teremteni"

- jelentette ki.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem zavarja-e "Orbán Viktornak a Vlagyimir Putyinnal való flörtölése", Duda rámutatott: Magyarországnak megvannak a maga adottságai, többek között energetikai tekintetben.