A német kormány nekiment a Facebooknak, mert nem elég hatékonyak a szólásszabadság korlátozásában

Még egy Stasi-ügynök is csettintene.

Heiko Maas, a német kormány igazságügyi minisztere fejlett jogérzékről tanúbizonyságot téve levélben szólította fel a Facebookot, a munkatársaik nyújtsanak nagyobb segítséget a "gyűlölködő hozzászólásokat író" szerzők felkutatásában, emellett "gyorsabban és érdemben" reagáljanak a felhasználók jelzéseire, magyarul fogalmazva: a besúgó, másokat jelentő vamzerek nagyobb segítséget kapjanak a nem megfelelő vélemények elhallgattatásában. 
 
A túlkompenzálásra évtizedek óta hajlamos német felső vezetés természetesen a bevándorlók befogadása ellen tiltakozó, vagy faék egyszerűségű, tényleg uszító kommentekre és kommentelőkre próbál reagálni, ezért is hozták létre még tavaly a Facebook, a Twitter és a Google helyi erőivel közös csapatot, amely azért dolgozik éjt-nappallá téve, hogy az uszító kommenteket 24 órán belül töröljék, ezzel is védve a demokráciát és szólásszabadságot. 

Már látszanak az eredmények

Pár nappal ezelőtt a német hatóságoknak sikerült is lecsapniuk egy brutális bűnbandára: mintegy 60 olyan Facebook felhasználót sikerült felkutatni és semlegesíteni, akik zárt csoportokban nem megfelelő véleményüknek adtak hangot, vagyis németül fogalmazva: gyűlölködtek. Most majd biztosan megbánják a bűneiket.
 
A Spiegel által megszerzett és közzétett levélben ráadásul Maas még azzal is megvádolta a cég képviselőit, hogy megszegték az ígéretüket, amit a gyűlölködő kommentek elleni harcra felállított, korábban említett munkacsoportban tettek. A miniszter szerint az "eredmények" elmaradnak a várttól: 
"Még mindig túl kevés, túl lassú, ráadásul gyakran tévesen törölnek"
(mármint a kommenteket). Hát hiába, tanulni kell még a demokráciát egyeseknek.
 
De Maas úr valószínűleg eggyel több fehér kolbászt és literes sört tolhatott magába előző este, ugyanis egész egyszerűen - a Spiegel szerint indirekt módon, de szerintünk leginkább 1.0-s egyszerűséggel - megfenyegette a cég képviselőit, hogy ha a közösségi portál nem lép fel a gyűlölködő kommentelők ellen, akkor európai szintű szabályokat hoznak erre a "problémára", természetesen a "társadalmi békét" veszélyeztető kommentelők ellenében. Így ha Maas úron múlik, legalább olyan rend lesz itt, mint volt 1971-ben.
 
Az úriember szólásszabadságba vetett bizalmát, hitét, a demokrácia iránti elkötelezettségét látva még egy Stasi ügynök is megnyalta volna mind a tíz ujját, miután péppé vert egy nem megfelelő véleményt megfogalmazó NDK-s állampolgárt egy sötét állambiztonsági pincében. Ezért most azt javasoljuk Maas úrnak, hogy a még élő belbiztonsági szakértőket, tiszteket, vagy egyszerű mezei körömletépő izomagyakat is vonják be a gyűlöletbeszéd elleni nemes harcba, természetesen a demokrácia hathatós védelmének jegyében. Látva a derék igazságügy miniszter elvtárs rajongását és forró elköteleződését az emberi jogok iránt, lesz itt még néhány lelkes jelentkező.

Itthon már sokkal fejlettebb a szólásszabadság védelmének harci gépezete

Mint ismert, Június 1-jén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) több tucatnyi oldalát kapcsolta le konkrét indoklás nélkül a Facebook. A mozgalom központi oldala mellett több erdélyi oldal is áldozatául esett a tisztogatásnak, de még olyan oldalt is töröltek a közösségi oldal adminisztrátorai, amelyre fél éve egyetlen bejegyzés sem került ki. A tisztogatás már korábban elindult: másfél éve a Szent Korona Rádió 32 ezres oldalát, a Tolvajkergetőkét, a Betyárseregét, a Romantikus Erőszakét és még számos nemzeti elkötelezedésű oldalt, vagy eseményeket töröltek.