A német miniszter megtette, amit a magyar kormány nem mert: nemet mondott a glifozátra

A német környzetvédelmi minisztérium nem támogatja az engedélyt.

Az Európai Unióban a glifozát engedélye júniusban lejár, most ennek meghosszabbításáért folyik a küzdelem Brüsszelben. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) nemrég A2, azaz az "emberben feltehetőleg rákkeltő" kategóriába sorolta a glifozátot. Ezzel szemben az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását.

Több fronton

Márciusban egyszer már megpróbálta a Bizottság a növényvédő-szer engedélyének 15 évvel történő meghosszabbítását keresztül verni, de akkor nem járt sikerrel (hazánk a glifozát engedélyezése mellett voksolt, és az EFSA álláspontját tartja mérvadónak). Áprilisban aztán az Európai Parlament a glifozát engedélyének további 7 esztendővel történő meghosszabbításáról fogadott el egy állásfoglalást, ugyanakkor számos szempontból szigorított a növényvédő-szer használatának feltételein. A glifozát további alkalmazása ellen egyébként a nemzeti környezetvédelmi egyesület, a Zöld Válasz is tüntetett a Kossuth Lajos téren.

Németország márciusban tartózkodott, ugyanis a néppárti CDU és a szociáldemokrata SPD nem tudott közös álláspontra jutni a kérdésben.

[fb_pages_codes:econation]

Azonban Barbara Hendricks (SDP) német környezetvédelmi miniszter csütörtökön arról számolt be a Reutersnek, hogy a tárcája nem járul hozzá a glifozát engedélyének meghosszabbításához.

"Tekintettel arra, hogy még mindig sok a bizonytalanság a glifozát egészségügyi kockázataival kapcsolatban"

- magyarázta a politikus.

Barbara Hendricks szerint bizonyított, hogy a glifozát negatív hatással van a környezetre.

Mindenesetre jövő szerdán és csütörtökön a 28 tagállam által delegált szakmai bizottság egyeztet ismét a glifozátról.