A német zöldek jól lehordták Magyarországot, de ők nem akarnak több menekültet

A zöldek által vezetett Baden-Württemberg tartomány egyelőre nem fogad több menekültet, mert beteltek a kapacitásaik.

Mint ismeretes, múlt hét pénteken tett villám látogatást a Keleti pályaudvaron Rebecca Harms, az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke.

A Keletiben még ment a hiszti

Mint ahogyan az várható is volt, hatalmas sajtóérdeklődés mellett hisztizett egy hatalmasat a német EP kiviselő asszony. Többek között azt mondta:

sok nyomorúságos menekülthelyzetet tapasztalt már Európában, de arra, amit Budapesten, vagyis egy európai főváros közepén látott, arra nem talál szavakat. Akkor azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a Magyarországra érkező fáradt, sokszor beteg emberek megfelelő ellátást kapjanak, illetve a felelősen gondolkodóknak egyet kell érteniük abban, hogy ezeknek az embereknek minél előbb el kell hagyniuk Magyarországot.

Persze, azt már elfelejtette házzátenni, hogy pont Németország volt az, amelyik ragaszkodott a Dublin III. rendelet betartásához. Ennek értelmében regisztráció nélkül senkit nem lehet tovább engedni. Tehát azért szidta el mindennek Magyarországot, mert az betartotta a vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit. De most ezt hagyjuk is.

Nekik egyelőre elég volt a menekültekből

A nagy menekültszeretet azonban úgy tűnik, hogy nem tartott túl sokáig. A jelek szerint a Keleti pályaudvaron elmondott sok okosság már német földön nem feltétlenül volt érvényes. Szerdán ugyanis a zöldek által vezetett Baden-Württemberg tartomány elsőként jelentette be, hogy egyelőre nem fogad több migránst.

A zöld színekben politizáló Klaus-Peter Murawski, a tartományi miniszterelnöki hivatal vezetője azt nyilatkozta a Stuttgarter Zeitungnak, hogy a menedékkérők folyamatos beáramlása miatt gyorsan fogynak a férőhelyek. Baden-Württemberg tartományban például csak szombat óta majdnem 4 ezer új menedékkérő érkezett, és szerdán délután a tartományi miniszterelnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy nem tudnak több embert elhelyezni. "Az összes kapacitás kimerült".

A zöldek tehát kiválóan meg tudják mondani Magyarországnak, hogy mit kellene tennie a menekültekkel. De ha rajtuk van a sor, akkor láthatóan már igen hamar elfogy a tudomány. Németországban arányosan osztják el a migránsokat a tartományok között, a rendszer kialakításkor figyelembe vették a lakosság számát és a gazdásági teljesítőképességet is. Baden-Württembergben több mint tíz millióan élnek, és ők Németország egyik leggazdagabb tartománya, ennek ellenére a németkehez érkező migránsok csupán 13 százaléka jut nekik. Tehát az összes menekült alig több mint egytizedéről kellene gondoskodniuk, de láthatóan erre sem képesek. Csak akkor miért várták el az összes migránsr megfelelő ellátását a lényegesebben szegényebb Magyarországtól? Erre a kérdésre természetesen sohasem fogunk választ kapni.