A nyílvessző elrepült - most már biztos, hogy a törökök beszállnak a háborúba

Az Iszlám Államnak sikerült kiprovokálnia, amit Erdoganék eddig semmiképp sem akartak - Törökország teljes erőbedobással beszáll a szíriai háborúba. 

Légicsapásokat mért péntek hajnalban Törökország az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges dzsihadista szervezet állásaira a török határhoz közeli szíriai Havar településen anélkül, hogy harci repülői behatoltak volna szíriai légtérbe - közölte a TRT Türk nemzetközi televíziócsatorna. Péntek éjjel a török hatóságok nagyszabású razziát tartottak Isztambulban iszlamisták és kurd milíciák feltételezett rejtekhelyein.
 
Ami a légitámadást illeti, a Törökország déli részén fekvő Diyarbakirból szállt fel három vagy négy F-16-os repülőgép, és rakétákat lőtt ki három szíriai célpontra. A TRT hangsúlyozta, hogy a repülőgépek nem sértették meg a szíriai légteret. A célpontok közül kettőt - feltételezések szerint - az IÁ fegyveresei támaszpontként használtak. A légitámadás tényét a török kormány is megerősítette közleményében. A Hürriyet című török napilap szerint a légitámadásokkal az IÁ csütörtöki támadását torolták meg, amelyben egy török katona meghalt, egy pedig megsebesült Kilis tartomány azonos nevű székhelyén, mert rájuk lőttek a határ túloldaláról. A pénteki légicsapásokat "Yalcin-műveletnek" nevezték el a támadás halálos áldozatának tiszteletére.
 
A CNN Türk televízió Twitteren megosztott térképén látszik, hogy a hatrhoz egészen közeli célpontokról van szó. 
 

 
Egy Guardiannak nyilatkozó török szakértő azt mondta:
"Ezek az összecsapások annak a kezdetét is jelenthetik, hogy Törökország teljes erőbedobással beavatkozik a szíriai konfliktusba. A nyílvessző elrepült."
Hozzátette: az elmúlt napok eseményei annak köszönhetőek, hogy a török kormány mindeddig nem vette elég komolyan az Iszlám Állam jelentette fenyegetést. 

Kétfrontos harc

A török kormány a jelek szerint kétfrontos - az Iszlám Állam és a szélsőbalos-nacionalista kurd erők elleni - harcra rendezkedik be. Helyi sajtóforrások arról számoltak be, hogy a török hatóságok - gyanújuk szerint - az IÁ és kurd milíciák több mint száz rejtekhelyén tartottak razziákat péntekre virradóra Isztambulban. A huszonhat kerületet érintő nagyszabású műveletben - helikopterek és a különleges egységek támogatásával - mintegy ötezer rendőr vett részt. 
 
A hétfőn a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városban elkövetett öngyilkos merényletért, amelynek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata van, a hatóságok gyanúja szerint az IÁ a felelős. A suruci merénylet előtt, június 5-én a legjelentősebb törökországi kurd párt diyarbakiri gyűlésén robbantottak, valószínűleg ugyancsak az IÁ emberei, négy ember halálát okozva. A Hürriyet szerint a két merényletben használt pokolgép működési elve azonos volt, és a két tettes ugyanazon a napon csatlakozott az IÁ-hoz.
 
Ha valóban a szélsőségesek szervezték meg ezeket a terrortámadásokat, akkor az a dzsihadista szervezet törökországi jelenlétéről tanúskodik. Tisztségviselők azt gyanítják, hogy a merényleteket az IÁ bosszúból követte el azért, mert a hatóságok az utóbbi hónapokban őrizetbe vettek több mint ötszáz embert a szervezettel való együttműködés gyanújával. 
 
 The Wall Street Journal című amerikai lap az Egyesült Államok védelmi minisztériumára hivatkozva arról számolt be csütörtökön, hogy Ankara engedélyezte az Egyesült Államoknak légicsapások végrehajtását török területről az IÁ ellen. A megállapodás szerint az amerikai repülőgépek a Törökország déli részén található incirliki támaszpontról indulhatnak bevetésre.
 
A Fehér Ház korábban közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, és megegyeztek, hogy közösen vetnek gátat a "külföldi harcosok áramlásának", és mélyítik az együttműködést az Iszlám Állam elleni küzdelemben.