Sas Zoltán: A Nemzetbiztonsági Bizottságban sem cáfolták az orosz hekkertámadás tényét

Sas Zoltán: A Nemzetbiztonsági Bizottságban sem cáfolták az orosz hekkertámadás tényét

Kiderült, hogy Szijjártó Péter hazudott, amikor azt állította, nem törtek be orosz hekkerek a Külügyminisztérium rendszeribe. A kormány most már elismeri a hekkertámadás tényét, de állítják, nem kerültek ki érzékeny adatok. Szijjártó nem mondott le.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága az ott tárgyalt témák titkossága miatt rendszerint zárt ülést tart, így azokon a sajtó sem vehet részt. A bizottság szerdai ülésén eredetileg három témát tárgyaltak volna a képviselők, azonban utólag egy negyedik ponttal is ki kellett egészíteni a napirendet, mivel kiderült,

bizonyíték van rá, hogy orosz hekkerek feltörték a külügyminisztérium informatikai rendszereit, és Szijjártó Péter hazudott, amikor ezt tagadta.

Ugyan a bizottság ülésén elhangzottakról még az ott részt vevő politikusok sem árulhatnak el részleteket, Sas Zoltán a Nemzetbizottsági Bizottság jobbikos elnökeként az RTL Híradónak elmondta, hogy szó volt arról a levélről, amely a külügyminisztériumi rendszerek kompromitálódását bizonyítja. Elmondása szerint nem tagadták, hogy hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője.

Senki nem cáfolta, hogy ez a levél valóban a korábbi főigazgató asszony keze által került megírásra, s a külügyminiszter úr ezt megkapta

– jelentette ki határozottan Sas Zoltán.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a biztonsági ülésen elhangzottakról ennél több konkrét információt nem oszthatott meg. Ennek ellenére hozzátette: „Most is, ahogy már korábban minden egyes alkalommal, további tájékoztatást kértem az összes olyan kérdéssel összefüggésben, amelyek hazánk nemzetbiztonságával kapcsolatban fontosak lehetnek.”

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori főigazgatója 2021 szeptemberében arról tájékoztatta a külügyi tárcát, hogy az orosz titkossozlgálat behatolása nyomán munkaállomások és szerverek ezrei váltak megbízhatatlanná. Az oroszok a legbizalmasabb titkos információkhoz is hozzáférhettek, akár a NATO-szövetségeseinkről, amelyek birtokában az Ukrajna elleni támadást is megtervezhették.

Szijjártó nyeglén, karbatett kézzel, védekezőn nyilatkozott a 444 stábjának:

Hogy mit tettünk a behatolási kísérletek - amiből nyilvánvalóan nem csak egy lehetett -, ellen a munkánk során, vagy mit tesznek a titkosszolgálatok - amiről én még csak nem is tudok-, azt nem fogom tudni itt elmondani.

Nem túl meggyőzően ismételgette, hogy megtették a megfelelő lépéseket.

Közben a 444 az orosz támadásról szóló levél alapján megírta, hogy a titkosszolgálatok már akkor javaslatot tettek egy új rendszer kiépítésére, ami 30 milliárd forintba került volna, de végül nem történt semmi.

Gulyás Gergely közben próbálta kisebbíteni az orosz hekkertámadás jelentőségét: „Hétköznapi hekkertámadás volt a külügy szerverei elleni két évvel ezelőtt, nem kerültek ki érzékeny adatok” mondta a 444 kérdésére a csütörtöki kormányinfón.

(Címlapkép: Sas Zoltán - Béli Balázs/Alfahír)