Példás: megszavazta a dolgozó szülők támogatásáról szóló törvényt a lengyel szenátus

Példás: megszavazta a dolgozó szülők támogatásáról szóló törvényt a lengyel szenátus

Októbertől a kisgyermekes szülők háromféle családtámogatásra is jogosultak lesznek Lengyelországban. Az egyik meglévő támogatástípus most már az első gyermek után is járni fog.

Megszavazta csütörtökön a lengyel parlamenti felsőház, azaz a szenátus azt a törvényt, amely értelmében

a dolgozó szülők esetében havi 136 ezer forintnak megfelelő összeggel támogatják az egy és három éves kor közötti gyermekek gondozását

- adta hírül az MTI.

A korábban már az alsóházban megszavazott jogszabályt most az államfőnek továbbítják aláírásra.

A száz fős szenátusban 86-an vettek reszt a voksoláson.

Az említett törvény mellett 85 politikus szavazott, egy szenátor ellenezte, ugyanakkor senki sem adott le tartózkodó szavazatot.

Az új előírások értelmében október elejétől a kisgyermekes szülők háromféle támogatásra lesznek jogosultak.

🟢 Amennyiben a munkavállaló anya és apa dajkára vagy nagymamára bízza 12-35 hónapos gyermekét, a gondozáshoz havi 1500 zloty (mintegy 136 ezer forint) összegű állami hozzájárulást kap. Fogyatékossággal élő gyerekek szülei esetében ez az összeg 1900 zlotyt (kb. 172 ezer forint) tesz ki.

🟢 Másrészt ugyanilyen támogatások járnak a bölcsődébe járó gyermekek után is, ebben az esetben azonban a társadalombiztosító nem a szülőknek, hanem közvetlenül az ellátó intézménynek továbbítja a térítési díjat csökkentő összeget.

🟢 A támogatás harmadik típusa azoknak jár, akik a 12-35 hónapos gyermekükkel otthon maradnak. Ebben az esetben havi 500 zloty (45,4 ezer forint) jár a szülőnek. Hasonló, de csak a második és további gyerek után járó támogatást vezettek be Lengyelországban 2022-ben, az előző kormány idején. A támogatás új formája az első gyermek után is jár.

A Donald Tusk miniszterelnök vezette Lengyelországban emellett továbbra is érvényes az előző kormány idején bevezetett családtámogatás, amelynek keretében havi 800 zloty (72,6 ezer forint) jár a 18 éven aluli gyermekek után.

(Címlapkép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtóértekezlete a varsói kormányfői hivatalban 2024. március 21-én. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)