A nyitott sorompónál jött a vonat - nagy szerencséje volt az embereknek az érdi átkelőnél

"Bagoly utcai sorompó! Tíz percig pirosan villogott, két vonat ment el, ezután a lámpa fehérre váltott, mint a képen is látszik a sorompó nyitott állásban volt. Autósok elindultak szemből, őrült dudálás, mindenkinek sikerült megállni szerencsére, de a vonat nem tudott volna, ha akar sem megállni, fékezéssel gurult el előttünk, nem lassú tempóban. Mindenki megúszta, vigyáztak ránk fentről. Legyetek nagyon figyelmesek! Életveszély!!"

- írta Facebook-bejegyzésében egy szemtanú.

A poszt alatti kommentekből az is kiderül, "az a baj, hogy ez ott mindennapos", és az érkező vonatok nem lassítanak, hanem átsuhannak a kereszteződésnél.

Ijesztő látvány, az egyszer biztos - írtunk is a MÁV-nak, hogy kiderüljön, mi is történik Érden, a Bagoly utcai sorompónál.

"A vasúttársaság köszöni az autósoknak, hogy a vonatkozó közlekedési szabályokat betartva meggyőződtek a vonat közeledéséről és körültekintőek voltak"

- írta lapunk érdeklődésére hétfőn a MÁV.

Közölték: az említett fény- és félsorompó műszaki hiba miatt ideiglenesen nem működött üzemszerűen, azonban a rendszer a hibát minden esetben jelzi és a szakemberek azonnal megkezdik a sorompó készülék helyreállítását. Ez történt ebben az esetben is. Január elsején egy óra alatt helyreállították a berendezést. A sorompókészüléket nem kell lecserélni, esetenkénti műszaki hibáról van szó, egyáltalán nem jellemző a mindennapos meghibásodás, hangsúlyozta a MÁV sajtóosztálya.

Emlékeztetnek, a vonatok ilyen és hasonló esetben csökkentett, maximum 15 km/h-s sebességgel haladnak, és hangjelzést is adnak, figyelemfelhívás céljából. A mozdonyvezető a meghibásodásról és a követendő eljárásról előzetes írásbeli értesítést, úgynevezett rendelkezést kapott.

"Ilyen esetben – a közlekedési hatóság által jóváhagyott utasítás szerint - a fénysorompó sötét üzemmódra vált.

"A cikkben lévő fotón sem látható fehér villogó fény, a kommenttel ellentétben, vagyis nem mutatott egyértelmű szabad jelzést a készülék!"

A KRESZ egyértelműen rendelkezik, hogy sötét fénysorompó esetén hogyan szabad az átjárón áthaladni. Az előírások betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történik baleset, fogalmazott a vasúttársaság.