A szír hadsereg visszafoglalta a területeket, amiket az amerikaiak miatt vesztettek el

Az Egyesült Államok „véletlenül” a szír hadsereget bombázta le az Iszlám Állam helyett.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentette vasárnap, hogy a Dzsebel Tardán (Tarda-hegy) elvesztett területek visszafoglalására indított offenzívában több tucat dzsihadistát öltek meg. A támadást a szíriai légierő gépei támogatták. Más források szerint az akcióban az orosz légierő is részt vett.

A hegy stratégiai jelentőségét az adja, hogy a Deir-ez-Zór város melletti, a kormányerők kezén lévő katonai légi támaszpontra néz. Ha a területet az Iszlám Állam ellenőrzi, tüzérségével akadályozhatja a repülőgépek felszállását.

Deir-ez-Zór tartomány szinte teljes egészét a dzsihadisták uralják, a szíriai kormányerők Deir-ez-Zór város repülőterén és környékén vannak jelen.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció szombaton a szíriai hadsereg állásaira mért csapásokat Dzsebel Tardánál. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt aktivistahálózattal bíró emigráns civil szervezet szerint a koalíciós csapásnak legalább 90 halálos áldozata volt. A kormányerők korábban mintegy 60 halottról és száz sebesültről számoltak be.

Az Iszlám Állam helyett a szíriai hadsereget támadta meg az USA! Azt mondják, véletlen volt

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését amiatt, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szombaton csapást mért a szíriai hadsereg állásaira Deir el-Zornál - közölte a moszkvai külügyminisztérium.Az amerikai hadsereg közben közölte: tévedésből vették célba a szíriai hadsereg állásait.Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, hogy Oroszország "teljes és részletes" magyarázatot vár az amerikaiaktól.

Az amerikai hadsereg ezzel összefüggésben közölte, hogy „tévedésből” mérhetett csapást a kormányerőkre. Moszkva azonban élesen bírálta Washingtont a történtekért, az orosz külügyi szóvivő vasárnap kijelentette: a légicsapások

"a bűnös hanyagság és az IÁ terroristáival való közvetlen összejátszás határát súrolja".

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Az orosz nagykövet, Vitalij Csurkin a BT ülésén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok két kötelezettségét is megsértette:az ellenségeskedések megszüntetése ügyében még februárban nyélbe ütött megállapodást, és megszegte a szíriai kormánynak két évvel ezelőtt, a légi csapások megindításakor tett ígéretét is. Csurkin figyelemre méltó ténynek nevezte, hogy két nappal az előtt mértek légi csapást a szír kormányerőkre, hogy életbe lépne az orosz-amerikai megállapodás.

"Ha igaz, akkor sajnáljuk" - az oroszokat szidta az amerikai nagykövet a véletlen mészárlás után

Samantha Power a BT szombat este tartott, Oroszország kérésére összehívott rendkívüli tanácskozásán fejezte ki az amerikai kormány "sajnálatát" arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy valóban a szíriai kormányhadsereg állásaira mértek légi csapást az amerikaiak vezette koalíciós erők a Deir-ez-Zór melletti repülőtéren.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a "sajnálatát" fejezte ki arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy valóban a szíriai kormányhadsereg állásaira mértek légi csapást az amerikaiak vezette koalíciós erők a Deir-ez-Zór melletti repülőtéren.

Az amerikai ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Washington csak akkor szerzett tudomást a történtekről, amikor Oroszország tájékoztatta arról. Power vizsgálatot ígért az ügyben, ugyanakkor cinizmussal vádolta meg Moszkvát. A nagykövet "meglepő mutatványnak" nevezte a szombati orosz tiltakozást, s úgy fogalmazott:

"ez még orosz mércével mérve is egyedülállóan cinikus és képmutató volt".

Power és Csurkin nem hallgatta meg egymás beszédeit. Először az amerikai diplomata vonult ki az ülésteremből az orosz ENSZ-nagykövet felszólalásakor, hogy tájékoztassa az újságírókat, majd ezek után Csurkin sem volt kíváncsi Power mondandójára. Csurkin példátlannak nevezte az amerikai ENSZ-nagykövet viselkedését a BT rendkívüli ülésén.

Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője közben azt javasolta vasárnap a Facebookon az amerikai ENSZ-nagykövetnek, hogy utazzon el vele Szíriába, és beszéljen az ottani emberekkel, hogy megtanulja a "szégyen" szó jelentését.

"Azokkal az emberekkel (beszéljen), akik még mindig ott élnek annak ellenére, hogy az országukkal immár csaknem hat éve véres kísérlet folyik, Washington aktív részvételével"

- írta Zaharova, aki egy fotót is csatolt a posztjához, amely Ronald Reagan egykori amerikai elnököt ábrázolja, amint éppen mudzsahidokat (a szovjet megszállás ellen amerikai támogatással fellázadt afgán harcosokat) fogad a Fehér Házban.

Ezzel feltehetően azt kívánta illusztrálni, hogy Washington nem mindig zárkózott el az iszlamistákkal való együttműködéstől.