Felfoghatatlan pénz: 1452 milliárdnyi vagyont rejtenek a fideszes oligarchák magántőkealapjai

Felfoghatatlan pénz: 1452 milliárdnyi vagyont rejtenek a fideszes oligarchák magántőkealapjai

Már 1452 milliárd forintot rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, Tiborcz István, illetve Matolcsy Ádám köreihez tartoznak.

A 2023-as évről szóló pénzügyi jelentésekből derül ki, hogy 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtegetnek a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj-köréhez tartozó magántőkealapok, tehát a fideszes vagy Fidesz-közeli oligarchák – nézett utána a Válasz Online.

Mészáros és Szíjj esetében összesen négy alapkezelőt és 26 darab alapot vettek figyelembe, a kormányfő veje környékére három alapkezelőt soroltak – 12 kezelt alappal –, a jegybankelnök fiának baráti csapatához pedig 14 alap tartozik.

🔴Mészáros Lőrinc érintett alapjai 770 milliárd forintot érnek.

🔴Szíjj László titkos pénztárcájában 79 milliárdot találtak.

🔴A Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel.

🔴A Matolcsy Ádám-féle ősközösség pedig 116 milliárdos extrapénzt tudhat magánál.

Ez összesen 1452 milliárd forint.

A Válasz Online cikke szerint

a „NER-csúcsragadozók” magántőkealapjaiban most parkoló 1452 milliárdnyi vagyonból kettőnél is több budapesti metróvonal épülhetne.

Rejtély, hogyan került ennyi pénz hozzájuk

A lap felhívja a figyelmet: Az 1452 milliárd forint eredetének nagy részéről sok tudásunk nem lehet. Újságírói eszközökkel lényegében kideríthetetlen, hogyan került ennyi pénz a kormányközeli üzletemberek kezelésébe.

Azt sem lehet tudni 100 százalékos biztonsággal, hogy ennek a vagyonnak ők maguk lennének a tulajdonosai, hiszen a magántőkealapok befektetőinek anonimitását törvény biztosítja.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt)