A vívás Hosszú Katinkája volt ma este Szilágyi Áron, magabiztosan védte meg olimpiai bajnoki címét

Te jó ég, hogy lehet ilyen könnyed eleganciával olimpiát nyerni?!

Az első két tust a magyar bajnok szerezte, és az első játékrészben végig magabiztosan vezetett. A küzdő felek 8-4-es állásnál mentek pihenőre. 
 
A folytatásban Szilágyi tovább növelte előnyét, egymást követték a szebbnél szebb tusok. Homer kitartóan küzdött, sikerült is több pontot szereznie, ám láthatóan nem találta az ellenszert Áron
 
hihetetlenül pontos és mégis könnyeden elegáns vívására. 
 
A magabiztos fölényt végig sikerült megtartania, így végül 15-8-as, fantasztikus győzelemmel
 
megvédte olimpiai bajnoki címét.
 
 
Román ellenfelét 15-10-re, dél-koreai riválisát 15-12-re verte a döntő felé tartó menetelés során. Szilágyi Áron - akárcsak a medencében Hosszú Katinka - 
 
egy percig sem hagyott kételyt, hogy ő a Földkerekség legjobbja.
 
"Úgy érzem, hogy egy nagyon áldott ember vagyok, hogy ezt másodszor is átélhetem, elsőre is fantasztikus volt"
- nyilatkozta Szilágyi Áron az M4 Sportnak. Hozzátette, addig nem is hiszi el, amíg másodszor a nyakába nem akasztják az aranymedált. - "Ez nemcsak az én munkám, hanem a környezetemé is. Mindannyian nagyon küzdöttünk azért, hogy ez meglegyen, iszonyatosan boldog vagyok. Egyelőre az örömé a főszerep, az a dolgom, hogy ünnepeljek, és ezt meg is teszem."
 
 
"Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan rettenetesen elfáradtam, kiadtam magamból a maximumot. Nehéz pillanatokat kellett megoldanom, nehéz helyzeteket már a második mérkőzéstől kezdve - nyilatkozott a vegyes zónában az eredményhirdetése után. - Talán most nem voltam, olyan állapotban, mint Londonban, de a küzdeni tudással, a tudatos koncentráció erősítésével és jó taktikaválasztással sikerült megoldanom az asszókat."
"Olyan stratégiát kellett választani, amivel az ellenfelem roppant dinamikus és agresszív vívását már a pást közepén, rögtön a rajt után meg tudom törni, hogy ne tudja kialakítani a helyzeteit"
- mondta.
 

Angyalföld a házban

Arra a kérdésre, mit szól, hogy a Vasas ennyire előkelő helyen áll az éremtáblázaton, a büszkeséget említette először, majd úgy folytatta: "Azt hiszem, Magyarországnak és a Vasasnak is az ötödik aranyérmét szereztem ezen az olimpián. Hihetetlen egy olyan klubban sportolni, amelyikben tényleg családias a hangulat. Én kilencéves koromban ott kezdtem el a vívást, örülök annak, hogy már Tokióig megvan a szerződésem, és büszke vasasosként hordom ezt az aranyérmet."

Tanítani kell!

"Asszóról asszóra vívott jobban, hasonlóan a londoni olimpiához. Kárpáti Rudi volt legutóbb, akinek sikerült a címvédés kardban, 1956-ban és 1960-ban, Áron most hasonló klasszis lett, mint Kárpáti" - nyilatkozott az MTI-nek Kamuti Jenő, a kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó.
 
Hozzátette: Szilágyi olyan gyönyörűen és technikásan vívott, hogy "a nem vívóknak is kellett, hogy tetsszen az a mozgáskultúra", amit bemutatott.
 
"Áron vívását tanítani kellene, s fogják is tanítani, ebben biztos vagyok"
 
- mondta Kamuti Jenő, aki kiemelte a Vasas kardozójának fizikális képességeit is, mivel "senki nem áll olyan jól a lábán a mezőnyben, mint ő."
 
 
Szilágyi Áron edzője, Decsi András szerint tanítványa egész egyszerűen kiirtotta a fejéből azt a gondolatot, hogy veszíthet, ezért, illetve az általa elvégzett munkát és felkészülést ismerve nem aggódott akkor sem, amikor nehezebb helyzetbe került az immár kétszeres olimpiai bajnok kardozó a riói olimpia szerdai versenynapján.
 
"Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, az volt a cél, hogy érmet nyerjen itt Rióban. Ez volt kimondva, persze a titkos cél a címvédés volt"
- beszélt a tavalyi közös munkakezdésről Decsi, hozzátéve, hogy egy olimpiai bajnok felkészítésének átvétele nyilvánvalóan komoly szakmai kihívást jelentett a számára, ugyanakkor Szilágyival teljes harmóniában, probléma nélkül dolgoztak együtt.
 
 
Daryl Homer az ötkarikás játékok honlapján elmondta: nagyon sokat dolgozott, hogy a tavalyi világbajnoki ezüstérme után ismét dobogóra állhasson, és mivel ez sikerült, nem csalódott a döntő elvesztése miatt.
"Négyéves utazás végén érkeztem el ide, és nagyon örülök annak, amit elértem. Örülök, hogy nagyon magas szinten vívtam. A nap elején azt mondtam, ha mindent kiadok magamból, akkor bármi történik, elégedett leszek"
- nyilatkozta.
 
(Fotók: Kovács Tamás/MTI)