Bár az unió kizárta az oroszokat légteréből, ma egy Aeroflot gép landolt Ferihegyen

Bár az unió kizárta az oroszokat légteréből, ma egy Aeroflot gép landolt Ferihegyen

Nem sokkal péntek délelőtt 11 óta után az orosz Aeroflot légitársaság Airbus 321-es utasszállító gépe landolt Budapesten. - írja a 24.hu a a Flightradar adataira hivatkozva.

A repülőgép Lengyelországon és Szlovákián keresztül a moszkvai seremetyevói repülőtérről érkezett Ferihegyre.

Mindez azért rendkívül érdekes, mivel múlt héten orosz felségjelzésű gépeket kitiltották  az Európai Unió területéről az ukrajnai invázió miatt. Ennek értelmében jelenleg Magyarországra sem jöhetnek a légitársaság gépei

Mint írják, a mostani szabályok szerint

az orosz gépek kizárólag akkor repülhetnek be a magyar légtérbe, ha külön engedélyt kapnak.

Ismeretes, válaszul erre hétfőn Oroszország bejelentette, hogy 36 ország repülőjáratait tiltja ki a területéről.

A lap megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és Liszt Ferenc Repülőtér kommunikációs osztályát, hogy kiderítsék, ki adott engedélyt a gépnek és az milyen céllal érkezett hazánkba. A reptér a Külügyminisztériumhoz irányította a kérdést, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Frissítés

Az Airportal közben azt írja,

„az Aeroflot rendkívüli engedéllyel repatriáciációs járatokat indított március 4-én pénteken Budapestre és a ciprusi Lárnakára. Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás a kivételek közé sorolja a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatokat, az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra”.

A járatra Moszkva felé kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, melynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

Arról is írnak, az Ukrajnából Magyarországra átmenekült harmadik országbeli állampolgárok, első sorban indiai diákok számára az elmúlt és a következő napokban számos repatriációs járat közlekedik Ferihegyre, több ezer külföldi állampolgárt hazaszállítva.