Aggódik a francia vezetés a brit referendum miatt

Laurent Fabius francia külügyminiszter „nagyon kockázatosnak” nevezte a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás tervét.

„Elindította a referendum tervét, ez nagyon kockázatos dolog” – mondta a francia diplomácia vezetője a France Inter francia közszolgálati rádióban. „Eléggé veszélyesnek tartom ezt a folyamatot” – tette hozzá. „A britek megszokták, hogy ezt mondják nekik: Európa rossz dolog. Ha megkérdezik őket, megvan a kockázata annak, hogy úgy is válaszolnak, hogy Európa rossz dolog” – hangsúlyozta Fabius.
 
A külügyminiszter szerint bizonyos, hogy Nagy-Britannia veszítene a legtöbbet az Európai Unióval való szakítással, de ez Európa számára is kedvezőtlen hatással járna. Fabius emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia a világ egyik vezető gazdasági hatalma, valamint katonai és diplomáciai hatalom is.

Az EU egyenlő Európával?

Fabius az interjúban több helyen összemosta Európát az Európai Unióval „Ha egy ilyen fontos ország elhagyná Európát, az nagyon rossz érzést keltene Európáról” – fogalmazott többek között.
 
„Azt szeretnénk, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban maradna. De ugyanannyira igent mondunk az EU javítására, mint ahogy nem tudunk egyetérteni a szétesésével” – hangoztatta Fabius. Hozzátette: „A britek egy labdarúgóklubhoz csatlakoztak. Nem lehet a mérkőzés közben azt mondani, hogy mostantól rögbizni fogunk”.
 
Francois Hollande francia elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel az EU reformjáról. „Meglátjuk, mit kér Cameron. Meg fogjuk hallgatni" – mondta Fabius.
 
A brit kormány csütörtökön terjeszti a parlament elé a népszavazás megrendezésének részletes tervét. A kormányprogram alapvető szándéka, hogy a referendum előtt London újratárgyalja Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét Brüsszellel.