Házmester mentalitás? - Szigorítani fogja az Airbnb feltételeit a Fidesz

Házmester mentalitás? - Szigorítani fogja az Airbnb feltételeit a Fidesz

Szólhasson bele a lakóközösség, hogy kiadhatja-e valaki a lakását?

Rendet kell rakni az Airbnb területén Budapesten - erről beszéltek Tusványoson fideszes polgármesterek és képviselők, írja az Index. A beszámoló szerint Bajkai István elárulta, hogy már dolgozik a törvény átalakításán, nagyobb felelősségük lesz a szállásadóknak, több beleszólásuk lesz a szomszédoknak.

A tusványosi kormány-dzsemborin a Fidesz budapesti polgármesterei, alpolgármesterei és kerületi tisztviselői kifejtették:

szerintük a legnagyobb probléma ma Budapesten az Airbnb szabályozatlansága.

Egry Attila, Józsefváros fideszes alpolgármestere szerint a következő félévben létrehozzuk azt a szabályrendszert, amely "elviselhetővé" teszi az Airbnb-t a többi házban élő számára is.

"Olyan nincs, hogy az ott lakók szenvedjenek, csak mert páran Airbnb-t üzemeltetnek"

- idézte a portál a politikust.

Az Index emlékeztetett, hogy a Józsefvárosban tavaly már elfogadtak egy rendeletet, amely megadóztatja azokat a lakásokat, amelyeket ideiglenes szállásnyújtásra használnak. Az idén január elsejétől az építményadó maximumát, 1898 forintot kell négyzetméterenként fizetniük évente az Airbnb-ből bevételt szerző tulajdonosoknak. Például egy 120 négyzetméteres lakás után 228 ezer forintot kell fizetni.

Egry Attila szerint egy olyan rendelet következik, amely "a társasházi együttélést szabályozza". Tűrhetetlennek nevezte, hogy

"a házban élők jelenleg semmit nem tehetnek, ha zavarják a közösségi együttélést az airbnb-zők".

Bajkai István, a korábban az igazságügyi miniszteri poszttal is hírbe hozott fideszes parlamenti képviselő a következőkkel nyugtatta meg a nagyérdeműt:

"Hogyan lehet szigorítani? Jó néhány ötletem van. Dolgozom a társasházi törvény átalakításán, erre senki nem kért, de dolgozom."

A politikus növelni szeretné a szállásadók objektív felelősségét, tehát hogy ők is felelősek legyenek a vendégeik által elkövetett tettekért, illetve növelné a házban élők beleszólási lehetőségét az ingatlanok kiadásába.

Megoldandó problémának nevezte, hogy az Airbnb-s szállásadóknak semmi érdekük a házak rendben tartása, hiszen nem laknak ott. Szerinte ezen is változtatni kell.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd is arról panaszkodott, hogy egyre több Airbnb-jellegű lakáskiadás tapasztalható a kerületében. Szerinte is szigorítani kell, de nemcsak az Airbnb-n, hanem magán a teljes birtokvédelmi eljáráson, amelynek

"a gyakorlati haszna egyenlő a nullával".

Szerinte a jegyző hiába hoz egy határozatot vagy végzést, nincs további eszköz a kezében, ha airbnb-zőkről van szó, ha nem.

A politikus egy további változtatást is javasolt, ha már a társasházakban élők érdekeiről volt szó:

"A nemzeti dohányboltok úgy működnek, mint a kiskocsmák. Küzdünk ellene."

Borbély szerint ugyanis hiába szabályozzák, hogy este 10 vagy 11 óra után nem lehet alkoholt árusítani az adott kerületben, a szeszes italra szomjazók ezt követően a nemzeti dohányboltokból szerzik be, majd a közterületen fogyasztják el a bódító nedűt. Ezen pedig szerinte változtatni kell.