Letöltendő fogházra ítélték Fülöp kutya kínzóit. Az állatbarátok mégis felháborodtak

Tovább küzd a Jobbik az állatkínzók ellen.

Az állat nyakára tartói egy zsinórt tekertek olyan szorosan, hogy az átvágta a bőrét, megsértette a légzőszerveit, Fülöp feje felismerhetetlenségig eltorzult. Áprilisban vették le állatvédők a szerencsétlen kutyát a zsinórról,Nagycserkeszen. Országos összefogással próbálták az állatszeretők megmenteni Fülöp életét. Több mint 700 ezer forintot fordítottak a gyógykezelésére, de a megkínzott kutya elpusztult. 

A vádlottak a tárgyaláson tagadták, hogy kínozták volna az állatot. A bíróság viszont bizonyítottnak látta, hogy a kutya tartói tisztában voltak azzal, hogy az állat elpusztul a tartási körülményei miatt.

A férfi és a nő büntetlen előéletét enyhítő körülményként vették figyelembe, ezért kaptak négy hónap fogházban letöltendő büntetést. 

Jelen volt a tárgyaláson Egyed Zsolt, aki már országgyűlési képviselői munkája előtt is kiemelt figyelmet szentelt az állatvédelem ügyének. A Jobbik politikusa számtalan alkalommal kezdeményezte az állatkínzókra kiszabható büntetések szigorítását. Civil állatvédők, állatorvosok, menhelyek munkatársainak bevonásával Állatvédelmi Kerekasztal is szervezett, ami januárban ismét összeül. A kidolgozott javaslatokat több alkalommal beterjesztette a parlament elé, de a Fidesz mindig lesöpörte azokat. 

A tárgyalás után kérdeztük Egyed Zsoltot. 

Folytatódik a küzdelem az állatkínzókkal szemben

Csalódott a bíróság ítéletében, de tovább dolgozik a Jobbik politikusa, hogy Magyarországon kialakuljon a felelős állattartás kultúrája.

Mit üzent az igazságszolgáltatás a társadalomnak a mai ítéletével?

Az üzenet felháborító: bárki, bármit megtehet az állatokkal, mert nem szabnak ki rá olyan retorziót, ami elrettenti az ilyen aljas cselekedetektől. Fülöp kutya megkínzóira kiszabott enyhe büntetés is erre példa.

A védelem részéről elhangzott, hogy nem tisztázott ki volt a gazda és az is, hogy a család többi tagjának is helye lenne a vádlottak padján. 

Azt gondolom, ha valakinek a portáján van egy kutya, ráadásul megkötve az a napnál is világosabb, hogy az ingatlan tulajdonosáé, illetve az ő felelőssége, hogy biztosítsa a megfelelő tartási körülményeket.  

 

Mit tervez most? 

Újból és újból beadom a módosító indítványaimat ameddig tart ez a parlamenti ciklus. Aztán, ha a Jobbik kormányt alakít, akkor bevezetjük az Állatvédelmi Kerekasztal szereplőivel közösen kidolgozott intézkedéscsomagot. 

Hogyan lehetne javítani a mostani állapotokon?

Alapelvünk, hogy az élet pártján állunk. A vásárlással szemben az örökbefogadást támogatjuk, fontosnak tartjuk a prevenciót is, hogy ne születhessenek olyan állatok, melyek eleve szenvedésre vannak ítélve. Ennek érdekében állami közreműködéssel, országos ivartalanítási programot szeretnénk bevezetni. 

Gyepmesteri telepek, „halálgyárak” helyett XXI. századi menhelyeket hozunk létre és csak a beteg, menthetetlen állatok altatását engedélyezzük. Az egészséges állatokat megfelelően kidolgozott országos akciók révén felelős gazdikhoz juttatjuk. 

Lehetőséget fogunk biztosítani minden gyereknek, hogy az állattartás és állatvédelem területén alapszintű tudást szerezhessen, hiszen a megfelelő oktatás az egyetlen út, hogy megszűnjenek az állatbántalmazások.

A bizonyítottan állatkínzást elkövető személyeket akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnénk, a börtönbüntetés felfüggesztését pedig kizárnánk.

Miért nem lépnek a kormánypártok az állatvédelem ügyében, hiszen jól látszik, hogy a társadalom széles rétegeit érdekli ez a téma és várnak változást?

A Fidesz csak olyan ügyekben lép, ami számára politikai hasznot, szavazatokat hoz. Ezt nem tekintik ilyennek. Erre utal Lázár Jánosnak az a kijelentése is, hogy ő inkább ember, mint állatvédő kíván lenni. Az állatvédelem ügye pártokon felül áll, nem a választókerületek, hanem az egész ország problémája.

Az állatvédelemben nincs olyan pénz, amibe bele lehetne nyúlni. A kormánypártok szívesebben foglalkoznak olyan ügyekkel, beruházásokkal, amelyből pénzt lehet kivenni, az állatok ügye ezzel ellentétes, ide forrásokat kellene betenni.