A Pentagon közölte, megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről

A Pentagon közölte, megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről - közölte szombaton John Kirby, a Pentagon szóvivője. A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren.

Az ISIS kabuli robbantásai több tucat tálibbal is végeztek

A kabuli repülőtérnél elkövetett robbantásokban megölt emberek közül legalább 28 a tálib mozgalom tagja volt - mondta egy tálib tisztségviselő pénteken a Reuters hírügynökségnek. "Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak" - mondta a tisztségviselő, aki neve elhallgatását kérte. Azt mondta, semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a külföldi erők Afganisztánból való távozásához szabott augusztus 31-i határidőt.

Az MTI azt írja, közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy

az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben - a tálibok hatalomátvétele óta - zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése.

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere - terrorcselekmények tervezője - halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban.

A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több tucat afgán civil és tálib vesztette életét.

Afganisztáni helyzet: rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei

Az afganisztáni helyzet alakulása miatt rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei, a tanácskozás fókuszában a konfliktus okozta migrációs nyomás várható fokozódására adható válaszok áttekintése szerepel - közölte az Európai Unió Tanácsának szlovén soros elnöksége csütörtökön.