Az Elios-üggyel szemléltette a korrupciógyanús esetek eltussolását az amerikai külügy

Elkészült a szokásos országjelentés.

Az oldal szerint az amerikai diplomácia úgy értékeli, hogy a kormány és az általuk befolyásolt, papíron független hatóságok nem hajtják végre a törvényeket hatékonyan, sőt esetenként akadályozhatják a korrupció feltárását és a felelősségre vonást.

Külön említik a (Orbán Viktor és Tiborcz István neve nélkül) miniszterelnök vejének mesés meggazdagodást hozó Elios Zrt. csalásgyanús ügyeit, ahol az OLAF ajánlása és az egyértelmű törvénytelenségek ellenére sem talált semmit a Legfőbb Ügyészség.

A jelentésben arról is írnak: Magyarországon lényegében megszűnt a szabad piac, a kormánnyal való kapcsolatok ápolása nemcsak a munkák elnyerését, az érvényesülést befolyásolják jelentős mértékben, elsősorban az uniós forrásfelhasználásnál.

Polt Péternek a Parlamentben: „Önnek 13 ezer millió forintért kellett volna harcolnia, de ezt sem tette meg"

A jobbikos Szilágyi György hétfőn azonnali kérdés formájában szembesítette a parlamentben Polt Péter legfőbb ügyészt az Elios 13 milliárdjával. Mint ismert, a korábbi Tiborcz-cég projektjeinek számláit nem Brüsszel, hanem a magyar adófizetők fogják megfizetni.

A jelentés nem fest túl derűs képet a magyarországi helyzetről. A dokumentum a bírók ellen indított kormányzati hadjáratot, a CEU-ügyet, a magyar sajtó kormányközeli vállalkozók általi megszállását és az áprilisi választások kétes tisztaságát is részletezi.