Amikor nem fontos a nemzetbiztonság: abból lesz ügy, amiből a Fidesz ügyet csinál

Nem lesz partner abban a Fidesz, hogy érdemben beszéljünk egy magyar honatya megfigyeléséről.

A Fidesz frakció-szóvivője szerdán a párizsi és brüsszeli terrortámadások hazai szálairól tartott sajtótájékoztatót, kiemelve, hogy az illegális migrációnak komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak.

Hazánk nemzetbiztonságához kapcsolódva kíváncsiak voltunk ugyanakkor arra is, mi a véleménye arról, hogy egy minősített adatokkal dolgozó magyar országgyűlési képviselőt napokon keresztül lesifotósok követnek és készítenek róla és családjáról fényképeket. S vajon párhuzamba állítható az, hogy Németh Szilárd fideszes politikust saját sajtótájékoztatóján lefotózzák, azzal, hogy külföldi állampolgárok megfigyelnek egy titkos információkra is rálátó magyar honatyát?

Utóbbi kérdésünket maga a korábbi rezsibiztos motiválta, kedden lapunk kérdésére ugyanis Németh úgy reagált arra, hogy Vona Gábor lebuktatta az olasz Andrea Belmonte lesifotóst kisfia iskolája előtt, hogy

"aki politikusnak áll, annak meg kell szoknia, ha lefotózzák. Például engem is sokan fotóznak most".

"Ha Vona úr fél, akkor bujkáljon!" - Németh Szilárd kiakasztotta a bunkométert

A fideszes képviselő a párizsi és brüsszeli vérengzések fő felelőseként számon tartott Saleh Abdeslam tavaly őszi magyarországi tartózkodásáról és szervezkedéséről tájékoztatta a médiát. ha már nemzetbiztonsági kérdések kerültek szóba, rákérdeztünk arra is, mit gondol a Vona Gábort minden bizonnyal a Habony-művek megrendelésére üldöző fotósokról, családjának zaklatásáról.

Halász János nem látta olyannyira egyértelműnek a megfigyelési ügyet. Mint mondta, ő nem foglalkozik ilyen párhuzamok felállításával, és kérdezzük meg erről inkább párttársát.

További kérdéseinket hallva azonban stratégiát váltott és támadásba lendült,

"ha Vona Gábor állítólagos megfigyelésére gondol és arra a kijelentésére, amellyel belekeverte a Fideszt, ugyancsak azt tudom mondani, amit korábban: a Fidesz semmilyen megfigyelést nem rendelt meg".

Ugyanakkor - próbáltuk egyértelműsíteni - Vona Gábor ebben az esetben nem pusztán egy parlamenti párt elnöke, hanem egy olyan országgyűlési képviselő, aki a Külügyi bizottság tagjaként minősített adatokkal is dolgozik. A Honvédelmi és rendészeti, illetve a Nemzetbiztonsági bizottság tagjaihoz hasonlóan kiemelt védelem jár neki is.

A frakció-szóvivő ezzel kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy bár ő nemzetbiztonsági ügyekben nem jártas szakember, ám mivel a válaszát ebben a témában használnánk fel, ezért nem lesz abban partner, hogy kiderüljön, a Fidesz szerint rejt-e nemzetbiztonsági kockázatot a képviselők megfigyelése.

Kíváncsiak voltunk, nem tartja-e gyanúsnak azt is, hogy amíg Vona Gábor megfigyelési ügye a kormánypárti sajtón kívül a teljes médiát bejárta, addig a Belmonte által Simicska Lajosról, Spéder Zoltánról és Juhász Péterről készített képei viszont rendre a kormánysajtóban jelentek meg.

Megfigyelési ügyről nem tudok, ezért megfigyelési ügyben nem is tudok nyilatkozni - vesztette el a türelmét végleg a politikus.

"Megfigyelési ügynek Önök neveznek valamit, de mivel én nem így nevezem, ezért nem tudunk érdemben beszélni, azok után meg különösen nem, hogy Vona Gábor a Fideszt gyanúsította ezzel"

- zárta le a témát Halász János, majd újságírói kérdésre még kijelentette, hogy amíg a fideszes képviselőket az 1990-es évek végén megfigyelték (bár egyetlen vád sem igazolódott be), ezért akkor szükség volt vizsgáló bizottságra, viszont mivel most nincs ügy, bizottság sem kell.

Mi a véleménye a Fidesznek az ukrán vendégmunkások betelepítéséről?

Kérdésünkre Halász János elmondta, hogy olvasta a Varga Mihály-interjút, és úgy gondolja, hogy a nemzetgazdasági miniszter fontos gondolatait teljesen félremagyarázták. Hangsúlyozta: hogyha bevándorlásról beszélünk, akkor a migrációs áradatról és annak veszélyeiről kell beszélnünk.

 

Emlékezetes, a kormány megteremtette annak a jogszabályi hátterét, hogy a munkaerőhiányt ukrán vendégmunkások tízezreinek alkalmazásával csökkentsék hazánkban.