A CDU nemzetközi biztonsági zónát hozna létre Szíriában, hogy stabilizálják a régiót - Belpolitikai vihar lehet belőle

A CDU nemzetközi biztonsági zónát hozna létre Szíriában, hogy stabilizálják a régiót - Belpolitikai vihar lehet belőle

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a jobboldali CDU vezetője a Deutsche Wllének (DW) adott interjúban beszélt egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági zóna létesítésének szükségességéről.

"Ezzel a biztonsági zónával a terror és az Iszlám Állam elleni harc folytatását kísérelnénk meg, ami jelenleg teljesen szünetel"

- közölte Kramp-Karrenbauer, majd hozzátette: az övezet kulcsszerepet játszhat a  régió stabilizálásában és újra lehetővé tenné a civilek számára, hogy ismét emberi életet éljenek, illetve a háború elől menekülők visszatérését is meggyorsítaná.

A hírportál szerint az ötletet a CDU biztonságpolitikai szakértői és külkapcsolatokért felelős tanácsadói is támogatják.

A koalíciós partner szociáldemokraták azonban élesen bírálták a javaslatot, illetve arra panaszkodtak, hogy a tervezetről csak közvetlenül annak hétfő esti nyilvános bejelentése előtt tájékoztatták őket. A baloldali politikusok kifogásolták, hogy őket teljes egészében kihagyták a döntésből, pedig a terv potenciálisan a német hadsereg, pontosabban 40 ezer katona külföldi bevetésével számol, amiről szerintük mindenképp a kormányon belüli egyeztetésre lett volna szükség.

A védelmi miniszter szerint azonban Európának és Németországnak elemi érdeke, hogy beavatkozzon a szíriai konfliktusba, mert az az egész kontinens biztonságát közvetlenül érinti.

"Európa nem lehet egyszerű szemlélő. Nekünk is saját ajánlásokkal kell előállnunk, és párbeszédet kell kezdeményeznünk"

- húzta alá Annegret Kramp-Karrenbauer.

Az oldal emlékezetet, hogy az október 9-én indított török offenzíva miatt gyakorlatilag teljesen leállt az Iszlám Állam maradványai ellen indított katonai akciók sora. Az agresszió java részt épp a törökök által terrorista szervezetként számontartott Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen irányul, amelyek eddig a szélsőséges iszlamisták elleni fegyveres harc egyik főszereplői voltak.

Kramp-Karrenbauer a NATO védelmi minisztereinek csütörtöki, brüsszeli találkozóján is fölveti majd a biztonsági zóna ötletét, de Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsában is tárgyalásokat kezdeményez majd a tervről.

A német javaslat a törököket és az oroszokat is bevonná a misszióba, amit Kramp-Karrenbauer azzal indokolt, hogy "Oroszország, tetszik vagy sem, az egyik legfontosabb tényező Szíriában", és ha az európai országok kihagyják a tervből, akkor csak kívülről szemlélhetik, ahogy tovább folynak a Moszkva és Ankara közötti tárgyalások.

Harald Kujat, volt NATO-tábornok, illetve a német fegyveres erők egykori főparancsnoka kategorikusan kizárta, hogy egy ilyen együttműködésben a törököknek bármiféle szerepe lehessen, és az NDR-nek nyilatkozva kijelentette, hogy személy szerint a lehető leghatározottabban ellenzi a bevonásukat.

Kujat szerint a törökök eleve egy biztonsági zóna kialakításának ürügyével rohanták le Észak-Szíriát, így a velük való együttműködés helyett inkább egy európai és NATO által vezetett beavatkozásra lenne szükség, ami garantálhatná a térségben élő kurdok és egyéb kisebbségek biztonságát.

A katonai szakértő ugyanakkor azzal kapcsolatban is kifejezetten szkeptikus, hogy egyáltalán kialakítható lenne egy ilyen széles körű együttműködés.

A DW felidézi, hogy Heiko Maas német külügyminiszter vasárnap a nemzetközi jog megsértésének minősítette a török támadó hadműveletet, amire a török elnök szóvivője úgy reagált egy hétfő interjúban, hogy

"európai barátainknak inkább hálásnak kellene lenniük, hogy elvégezzük ezt a nagyon veszélyes, de fontos munkát."

A DW kiemeli, hogy a német hadsereg idegen ország területén való bevetését a Bundestagnak kell jóváhagynia. Hagyományos esetben az ellenzék 310 képviselője kevés lenne hozzá, hogy megakadályozzon egy ilyen döntést, ám ha a szociáldemokraták 153 képviselőjének akár csak egy része politikai sértettségből szembemegy a CDU-val és a CSU-val a kérdésben, akkor igen gyorsan elpárologhat a velük együtt 399 képviselővel rendelkező kormánykoalíció többsége.

Ennek fényében egyelőre még kérdéses, hogy bármi is megvalósul-e a szíriai biztonsági zóna ötletéből.

Kétségbeesett kurdok krumplikkal dobálták meg a kivonuló amerikai katonákat

Egy zömmel kurdok lakta észak-szíriai városban a lakosok krumplival megdobálták hétfőn az országból kivonuló amerikai katonákat egy kurd hírügynökség felvételei szerint. Amerikai páncélozott katonai járművek haladtak keresztül Kámeslíje városon, és valószínűleg Irakba tartottak, miután a Szíriában állomásozó amerikai erők nagy részét az amerikai hadvezetés átvezényelte a szomszédos arab országba.