Akár az eddig járó támogatást is elveszthetik az autista gyermekek

Egyre több család aggódik, mi lesz velük az új pontrendszer miatt.

„A felnőttek is úgy gondolják, hogy az autista gyerek szellemi fogyatékos, ez igenis el van könyvelve”

-meséli keserűen Ungár Péter LMP-s képviselőnek az autista Zalán édesanyja, aki úgy tűnik, hamarosan már az eddig járó 30 ezer forint körüli összeget sem kaphatja meg beteg gyermeke ápolásáért az új gyod pontozási rendszere miatt.

Az érdekvédelmi szervezetek és az ellenzék hosszú küzdelme után tavaly decemberben a kormány 100 ezer forintra emelte a gyermekek otthonápolási díját, azonban a korábbi jogosultságot megállapító eljárás helyett létrehoztak egy pontrendszert, ami azt vizsgálja, hogy a gyermek mennyire önellátásra képes. Az autisták között azonban nagyon sokféle élethelyzet merülhet fel, ahol hiába képes fizikailag ellátni magát a beteg, mégsem lehet magára hagyni.

Zalán édesanyja is attól tart, hogy mivel a fia magasan funkcionáló autista, nem éri majd el a megfelelő pontszámot, amikor júniusban az új rendszer szerint vizsgálják majd gyermekét, így a család eleshet még attól a kis jövedelemtől is, amit eddig kaptak. Így az apa fizetésén felül csak a 25 ezer forintos kiemelt családi pótlék járna nekik havonta.

„Az még arra sem elég, hogy iskolába hordjam a gyereket.”

Ezért még az is megfordult a fejükben, hogy külföldre költözzenek, például Írországba, ahol az elmúlt évig tartó szigorú abortuszszabályozás miatt nagyon fejlett a beteg embereknek segítséget nyújtó szociális háló. Valójában azonban nem szeretnének elmenni, inkább próbálkoznak itthon tovább, még akkor is, ha megvonják tőlük a segítséget, hogy tisztességesen tudják felnevelni gyermeküket.

Ungár Péter szerint érthetetlen ez a szigorú szabályozás, hiszen ha minden autizmussal diagnosztizált gyermek családjának adnának 100 ezer forintot, még az sem jelentene nagy költségvetési terhelést. A pártja által benyújtott javaslatban szerepel a túlszabályozás enyhítése, például, hogy akinek a gyermekét el nem múló betegséggel diagnosztizálták, amilyen az autizmus is, annak újra vizsgálat nélkül járhasson a 100 ezer forint.

Utólag egyeztetett a minisztérium az autisták szervezetével az otthonápolás ügyében

Ha valaki azt mondaná, hogy az ellenzéknek nincsenek ügyei, nincsen víziója, az nagyon is téved. Az más kérdés, hogy a Fidesz sokszor hogyan fogja ki a szelet a beindulni látszó hajók vitorláiból. Saját ügyeivé téve azokat, vagy a minél gyorsabb elhallgattatás végett sokszor átgondolatlan, félvállról vett megoldásokat ajánlva.