Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Jobbik a kormány kínai rendőreinek ügyében

Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Jobbik a kormány kínai rendőreinek ügyében

"Vizsgálják felül a kormánynak a kommunista Kínai Népköztársasággal megkötött egyezményét!" – sürgette Gyöngyösi Márton, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz is fordult már emiatt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulunk a hazánkba hívott kínai rendőrök ügyében – jelentette ki Gyöngyösi Márton szombati sajtótájékoztatóján, amit a NAIH irodája előtt tartott.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője arról beszélt, hogy

milyen sokféle veszélyt okozhat az, hogy Kínából a kormány által Magyarországra hozatnak kínai rendőröket.

Gyöngyösi elmondta, pártjával állásfoglalás és vizsgálat kérését szeretnék elindítani Péterfalvi Attilánál, az adatvédelmi hatóság elnökénél.

Felidézte, egy hónapja a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek nemsokára Magyarországon, miután az Orbán-kormány együttműködési megállapodást kötött a Kínai Népköztársasággal.

Gyöngyösi nemrég már leszögezte, a kínai rendőrök módszerei egy egypárti kommunista diktatúrában elmennek, de itt nem, egyúttal közérdekű bejelentést tett a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál.

Az pedig szerinte minimum kérdéseket vet fel, hogy a közbiztonság fenntartását részben kiszervezik a kínai államnak.

Ez durván sérti Magyarország szuverenitását

– tette hozzá.

Arra várnak a hatóságtól választ Gyöngyösiék, hogy mennyiben sérülhetnek az adatvédelmi jogai a magyar állampolgároknak, az itt tartózkodó kínaiaknak és külföldieknek az egyezmény nyomán.

Ez azért is fontos a Jobbik vezetője szerint, mivel Kína nem írta alá a GDPR-ral kapcsolatos rendelkezéseket, nem ismeri az adatvédelmi jogokat, még az emberi jogokat sem nagyon.

Kína az abban foglaltakat még "hírből sem ismeri", és ez súlyos aggályokat vet fel

– érvelt.

Gyöngyösi a határra levezényelt rendőrök kapcsán is feszegette a problémát. Mint elmondta, mivel az EU a GDPR-egyezményben a tagállamoknak felmentést ad az adatvédelmi szabályok alól a bűnüldözés tekintetében, kérdés, mennyire tartják majd magukra nézve kötelezőnek ezt a kínai rendőrök.

Ezért is kérdezi a Jobbik a NAIH elnökétől, Péterfalvi Attilától, hogyan biztosítja a hatóság, hogy magyarok adataihoz nem fér hozzá a kínai állam, kormány, és nem továbbítja azokat harmadik fél, ország felé, hogy adatbázisokat építsen, felhasználva őket nemtelen célokra. Hozzáfűzte:

Ha pedig a bűnüldözésbe is be lesznek vonva a kínai rendőrök, akkor az adatvédelmi hatóság nagyon fontos feladata, hogy teljes körűen tájékoztassa a magyar kormányt, a parlamentet és a hatóságokat arról, milyen szabályok vonatkoznak rájuk.

A Magyarország területére belépők adatait is ellenőrizhetik a kínai rendőrök, így határrendészeti kérdések is felmerülnek a kérdéskör kapcsán – jelezte.

r

Indítsanak vizsgálatot arról, hogy a Kínával aláírt megállapodás mennyire sérti a magyarok adatainak védelmét és az ország szuverenitását!

– sürgette Gyöngyösi Márton, aki a Pintér-féle belügy hangját is hiányolja most, amikor a megállapodás részleteit titkosították.

Kínában nem létező fogalom az adatvédelem, sőt, az állam rendszerint felhasználja állampolgáraikkal szemben az adataikat – mutatott rá a különbségre például más, szomszédos országokhoz képest.

"Vizsgálják felül a kormánynak a kommunista Kínai Népköztársasággal megkötött egyezményét!"

– szólított fel a Jobbik pártelnöke.

(Címlapkép: Gyöngyösi Márton sajtótájékoztatója az adatvédelmi hatóságnál - Alfahír)