Rogánt megkérdezték, hogy miért kötött 22 milliárd forint értékben szerződéseket a NER-es Balásy Gyula cégeivel

Rogánt megkérdezték, hogy miért kötött 22 milliárd forint értékben szerződéseket a NER-es Balásy Gyula cégeivel

A Jobbik-Konzervatívok képviselője azt szeretné megtudni, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető fideszes miniszter nem tartja-e legalább 3-6 szoros túlárazásnak a szerződésben foglalt összegeket.

Dudás Róbert, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Rogán Antalnak azzal kapcsolatban, hogy az ő irányítása alatt álló Nemzeti Kommunikációs Hivatal „rendezvényszervezés, illetve kommunikációs feladatok” címén 22 milliárd 367 millió forint értékben kötött szerződéseket a köztudottan NER-közeli Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft-vel, a Visual Europe Zrt-vel és a Lounge Design Szolgáltató Kft-vel.

A bődületesen nagy összeg láttán kérdezem Tisztelt Miniszter urat elsősorban arról, hogy a szóban forgó keretszerződéseket nem tartja-e legalább 3–6-szoros áron túlárazottnak?

– kérdezte Rogántól.

Szinte valamennyi tevékenység kapcsán látható, hogy a nyertes ajánlattevők alvállalkozókat vesznek igénybe a teljesítés során – tette hozzá Dudás Róbert. Több kérdést is feltett a fideszes miniszternek:

Mi az oka annak, hogy az egyes kontraktusok kialakulása során nem közvetlenül az alvállalkozóktól rendelik meg a szolgáltatásokat?

Nem gondolja, hogy ilyen módon lényegesen olcsóbb beszerzéseket realizálhatnának?

A jobbikos képviselő szerint az eredetileg tervezett céllal szemben jóval drágább az úgynevezett központosított beszerzés lefolytatása, mintha a Nemzeti Kommunikációs Hivatal kezelésében álló szervezetek önálló beszerzések keretében rendelnék meg a fenti szolgáltatásokat. Rogántól azt akarta megtudni, hogy pontosan mennyivel.

Dudás Róbert azt is megkérdezte a Nemzeti Kommunikációs Hivatalt is irányító propagandaminisztertől, hogy kaptak-e az alájuk tartozó szervezetektől a teljesítés szakmai színvonalának hiányosságaira vonatkozó visszajelzéseket. Esetleg arról, hogy kialakított kötelmek az egyébként valós piaci árhoz képest lényegesen nagyobb árazást tartalmaznak.

(Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a Parlamentben 2023. november 14-én. MTI/Kovács Attila)