Az Orbán-kormány több százmillió euróért vesz egyszer használatos kamikaze drónokat

Az Orbán-kormány több százmillió euróért vesz egyszer használatos kamikaze drónokat

A Magyar Honvédség már alá is írta az erről szóló szerződést a német Rheinmetall AG hadipari vállalattal. A harci eszközök szállítás jövőre kezdődik.

Magyarország több százmillió euró értékben vesz kamikaze drónokat a német Rheinmetall AG hadipari vállalattól – szúrta ki a Telex a Rheinmetall közleményében.

Mint a kommünikében írják: A Hero egy széles körben használt, bevetésen kipróbált és bevált eszköz, amit az izraeli UVision Air Ltd. védelmi technológiai vállalattal kötött együttműködési megállapodás keretében fejlesztettek.

A dróncsalád öt tagból áll, azt viszont nem árulták el, hogy Magyarország melyik típusból rendelt.

A közlés szerint a szállítás már 2024-ben kezdődik, a tervek szerin pedigt 2025-ben fejeződik be.

Kiemelik, hogy a düsseldorfi Rheinmetall AG fontos megrendelést kapott Magyarországtól a Hero néven ismert termékcsaládjukra.

A vásárlásról szóló szerződéseket nemrég alá is írták a Magyar Honvédséggel.

A portál cikkében megjegyzi, a Hero-drónok a keringő lőszerek, közismertebb nevükön az öngyilkos vagy kamikaze drónok közé tartoznak. Ezek az eszközök közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel egyszer használatosak.

A Rakéta.hu portál a következőket írta a fegyverről: "A Hero-drónok szárazföldön, tengeren vagy akár levegőből indítva is bevethetők. A fegyver a célzóna felett köröz, lokalizálja és követi az ellenséget, valamint elemzi a lehetséges célpontokat. A célpont azonosítása után becsapódik és megsemmisül."

„A Hero-rendszer számos célpont ellen bizonyította hatékonyságát, beleértve a gyalogságot, a mozgásban lévő könnyű járműveket, a harckocsikat, az ellenséges tábori erődítményeket, a légvédelmi rendszereket és a kritikus infrastruktúrát. Jelentős előnyöket kínál a modern hadviselésben” – olvasható a Rheinmetall közleményében.

(Címlapkép: Wikipédia)