Az Orbán-kormány továbbra sem akarja újra felállítani az önálló határőrséget

Az Orbán-kormány továbbra sem akarja újra felállítani az önálló határőrséget

Amikor a párt érdeke úgy kívánta, éveken át riogatta az embereket migránsokkal a Fidesz-propaganda. Most, amikor valóban egy migrációs válság küszöbén vagyunk, a kormánypárti politikusok leszavazták a Jobbik-Konzervatívok határvédelemről szóló javaslatát.

Az önálló határőrséget még a Gyurcsány-kormány szüntette meg 2007-ben, mondván, hogy Magyarország EU-s tagságával és a schengeni övezethez való csatlakozásával a határőrök jórészt feladat nélkül maradtak. A Románia, Szerbia és Ukrajna felé eső határok védelmét a rendőrségre bízták.

A 2010-ben hatalomra lépő Fidesz-kormánynak immár 13 éve lett volna a határőrség visszaállítására, de méga 2015-ös migránsválság után sem tettek semmit.

A Jobbik-Konzervatívok évek óta napirenden tartja az önálló határőrség helyreállítását, többször nyújtottak be javaslatot az illetékes parlamenti bizottságoknak is.

Legutóbb az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának nyújtották be javaslataikat a jobbikosok, amely hétfőn ülésezett.

Szükség lenne önálló határőrségre, ami csak erre a feladatra koncentrál. És túl azon, hogy a határok védelmét látja el, a határátkelés rendjének biztosítását is el tudná végezni

– mondta el a bizottság jobbikos alelnöke, Lukács László György, aki ezzel kapcsolatban említést tett arról is, hogy a schengeni szomszédaink is visszavezették a határátkelők ellenőrzését, legalábbis ideiglenesen. Hangsúlyozta: a határaink védelmének fellazulása egyértelműen azt mutatja, hogy szükség volna egy önálló határellenőrző testületre.

„Határt ma a rendőrség kötelékében szervezett határvadászok, határőrök végzik” — mondta Kósa Lajos a bizottság fideszes elnöke. Szerinte számos előnye van annak, hogy ez nem egy külön határőr szervezetben történik: az állomány átvezénylése, átcsoportosítása, a feladatmegosztás sokkal egyszerűbb, illetve nem duplikálja a hierarchiát, az adminisztrációs infrastruktúrát.

„Másrészt az adatok sem igazolják a javaslatot, hiszen szemmel láthatólag a magyar határőrizetet elvégző rendőreink, azok jól végzik a munkájukat” – mondta szintén Kósa. Ezt amúgy a déli hátárnál tett látogatása után a Jobbik-Konzervatívok rendvédelmi szakpolitikusa, Sas Zoltán is megállapította, hozzátéve, hogy az állományt számban és felszereltségben is meg kellene erősíteni, mert így az életüket kockáztatják.

Attól, hogy egy külön szervezetben lennének, nem lenne se több ember, se több fizetés

– ismerte el ezzel Kósa, hogy bajok vannak a területen.

A jobbikos Lukács László szerint nagyon nem mindegy, hogy valaki kifejezeten határőr képzést kapott, vagy rendőrként vezényelték a határra.

Lukács László leszögezte: ha valakinek kifejezetten ez a szakterülete és rendesen meg is fizetik, akkor jobban fogja tudni őrizni a határt. Mások a szakmai követelmények és a képzés is, ennek megfelelően egy hosszú távon működtethető rendszer kialakítására tesznek javaslatot – hangsúlyozta a jobbikos politikus.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)