Szlovákia 500 katonát rendel a határra, mert elegük van a Magyarország felől érkező menekültekből

Szlovákia 500 katonát rendel a határra, mert elegük van a Magyarország felől érkező menekültekből

Úgy látszik, mégsem védi olyan jól a hazánkat az erre oly' büszke Orbán-kormány. Ehhez az is hozzájárul, hogy szélnek eresztik az elítélt embercsempészeket. Szlovákia katonákkal kénytelen védekezni a tőlünk érkező menekülthullámtól.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök beszélni fog Novák Katalinnal az illegális migrációról, mivel ahogy fogalmazott: "Számos migráns, akik most Szlovákiában vannak, korábban Magyarországon voltak. Tény, hogy gond nélkül érkeznek hozzánk" – számolt be a Bumm.sk. A szlovák köztársasági elnök nem érti, hogy a magyar kormány miért engedett szabadon 1400 embercsempészt.

Az embercsempészetért elítélt bűnözők szabadonengedése miatt az Európai Bizottság is kötelezettszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Azzal, hogy szabadon engedik az embercsempészeket, Orbánék megszegik az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetésekről szóló kerethatározatot.

A kormány idén áprilisban fogadott el egy kormányrendeletet, ami megteremti a kiskaput az embercsempészek számára. A szabadságvesztést úgynevezett "reintegrációs őrizetté" változtatja, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy szabadjára eresztik az elítélt embercsempészeket. Szabadon bocsátásuknak egyetlen feltétele, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot. Közülük sokan távoztak Szlovákia felé is.

A magyar hatóságok nem ellenőrzik, hogy hová mennek az országot elhagyó embercsempészek. A legtöbben a szomszédos országokba távoznak.

A kormány korábban azzal magyarázta az intézkedést, hogy nem futja a fogvatartásukra, mivel az EU nem ad pénzt.

A magyar származású Ódor Lajos miniszterelnök vezette szlovák kormány több intézkedést is elfogadott, hogy csökkentse a Magyarország felől érkező menekülthullámot.

"A legfontosabb cél az emberek biztonsága, ebben a kérdésben nem akarunk semmilyen kompromisszumot kötni" – mondta el a Paraméter.sk-nak.

Most úgy döntöttek, hogy 500 katonát vezényelnek a szlovák-magyar határra, mert a nyáron jellemző heti néhány száz menekülthöz képest mostanra hetente több ezren érkeznek Magyarország felől.

A szlovák miniszterelnök arról nem akart elméleteket gyártani, hogy hatással van-e a hozzájuk érkező menekültek számára, hogy a magyar kormány szabadon engedi a már elítélt, embercsempészeket, és ugyan kiutasította őket Magyarországról, de azt már nem ellenőrizte, hogy elhagyják-e az országot.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)