Gépkarabéllyal felfegyverkezve juttatott át határsértőket egy embercsempész Röszkénél

Gépkarabéllyal felfegyverkezve juttatott át határsértőket egy embercsempész Röszkénél

Az illegális határsértésről helyszíni videót is megosztott a rendőrség.

Gépkarabéllyal kísért egy embercsempész határsértőket Röszkénél - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján.

A police.hu oldalán azt írták, Röszke térségében péntek reggel 6 óra után figyelt fel a térfigyelő kamerarendszert kezelő operátor egy férfira, aki létrán éppen átmászott Szerbia felől az ideiglenes biztonsági határzár kerítései közötti úgynevezett manőverútra.

A férfi megállt a manőverúton, leemelt a válláról egy gépkarabélyt, és annak fedezetével biztosította, hogy az utána érkező 13 illegális migráns átjusson a határzáron.

Az ORFK tájékoztatása szerint a közelben nem voltak a helyszínre irányítható járőrök, mert ugyanabban az időben egy kicsit távolabb két másik illegális migránscsoportot tartóztattak fel.

A csoport átjutását követően a fegyveres embercsempész a létrán visszamászott Szerbiába, a rendőrök pedig nem sokkal később a határtól mintegy fél kilométerre feltartóztatták és a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz a 13 illegális migránst - áll a közleményben.

Az illegális határsértés esetét videó is megörökítette:

Mint ismert, a határvédelmet kulcsfontosságúnak tekintő Jobbik-Konzervatívok közölte, hogy ma ismét benyújtja az önálló határőrség felállítására vonatkozó, régi-új határozati javaslatát. Az ellenzéki párt szerint a migrációs helyzet hosszú távon komoly kihívások elé fogja állítani hazánkat, ezért hosszú távú megoldásra van szükség, miután a kormány nem gondoskodott erről kellőképpen, sőt, a közelmúltban ezres nagyságrendben engedett szabadon fogvatartott embercsempészeket.

Címlapkép: Az ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. szeptember 5-én. (MTI/Rosta Tibor)