Az abortusz terjesztéséért lépne fel az unió

Közös döntést hozhat kedden az Európai Unió a magzatgyilkosságok „előmozdítása” érdekében. Civilek petíciót indítottak, hogy Magyarország ne támogassa a döntést.

Május 26-án az Európai Unió (EU) közös döntést hozhat az abortuszok előmozdítása érdekében, holott az abortuszt korábban több soron tagállami hatáskörbe helyezték. Amennyiben minden tagállam igent mond az „abortuszjog előmozdítására” – akár saját jogszabályaival ellentétben –, a nemzetközi fórumokon az EU egységes blokként lép fel az abortuszok terjesztése érdekében. Az abortuszpártiak az anyai halandóság csökkenéséért szállnak síkra azzal érvelve, hogy az abortuszok korlátlan terjedése a világban a nők egészségét szolgálja.
 
Pedig a nők méhét kaparó küretkanál, a vákuumgép szívása és zúgása, vagy az erőteljes hormonhatásokkal működő készítmények nem éppen a nők egészségét szolgálják. 
 
A Citizengo.org oldalon olvasható felhívás szerint a nők (és férfiak) egészségét a képzett orvosok és megfelelő ellátású egészségügyi rendszerek szolgálják, nem beszélve a kiegyensúlyozott és őszinte kapcsolatok egészségmegőrző hatásairól. Következésképp szerintük nem az abortusz terjesztésébe kellene az adófizetők pénzét és a döntéshozók energiáját ölni, hanem sokkal inkább az orvosok életigenlő képzésére és a megfelelő egészségügyi rendszerek kiépítésére.
 
A Szijjártó Péter külügyminiszter és Györkös Péter, Magyarország Európai Unióhoz akkreditált nagykövetéhez címzett petíció szövege így szól:
Tisztelt Külügyminiszter Úr, Tisztelt Nagykövet Úr!
 
Kérem, hogy a május 26-i tárgyaláson ne támogassa az abortuszokat az EU közös külpolitikája részeként. Az abortusz szabályozását az Európai Parlament több soron kimondta, hogy tagállami hatáskörbe tartozik (Estrela- és Tarabella-jelentések). A nők egészségét nem az abortuszok korlátlan terjesztése szolgálja, hanem az oktatási és egészségügyi rendszerek javítása. A szexuális és reproduktív egészség és jogok az abortuszhoz való korlátlan hozzáférést, és nem pedig a megszületendő gyermekek, az egészséges nők és férfiak, a termékenységüket egészségesen megélő családok érdekeit takarják.
 
Kérem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy hazánk Alaptörvényünk szellemében „védje a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve"!
Kérje Ön is hazánk képviselőit, hogy mondjanak nemet az abortuszok terjesztésére! Bízzák ránk magyarokra, hogy mit gondolunk az abortuszról, ne akarják a nemzetközi fórumokon a mi nevünkben is támogatni az abortuszokat. Főleg ne az anyák egészségének megőrzése érdekében! – olvasható a felhívás a portálon.
 
A CitizenGo oldalon tavaly év végén is indult egy petíció az újszülöttgyilkosságok megállítása érdekében, amelyet azóta csaknem 200 ezren támogattak. Az Alfahír úgy értesült, hogy a civileknek sikerült egy lépést tenniük az ügyben: az Európa Tanács Parlamenti közgyűlése júniusban tárgyalni fog a témáról.