Az amerikai románok is jobban kiállnak az erdélyi vármegyések mellett, mint a kormány

A jobbikos képviselő nem fogadta el a miniszteri választ, beadványában hangot adott azon aggályainak, miszerint a koncepciós jelleget öltő ún. székely-terrorváddal kapcsolatban nem látja beindulni azokat a védhatalmi reflexeket, amelyekre az Alaptörvény D) cikke a kormánynak felhatalmazást ad.

A románok is jobban kiállnak értük

Sneider az érdekvédelem érvényesítésére vonatkozóan kritikusan fogalmaz, ennek szemléltetésére pedig olyan - kétségtelenül meghökkentő - példákat is említ, minthogy

az Amerikai Románok Egyesülete markánsabban nyilvánul meg az ügyben

az eljárás alá vontak alapvető jogainak érvényesülése érdekében, mint ahogy azt teszi az anyaország a saját állampolgárai képviseletében, vagy az eljárás alá vont Beke István felesége nevének helytelenül használt írása.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy "a honosítási okiratok birtokában már az ilyen – az eljárás szempontjából irreleváns – tévedések is mutatják, hogy talán kiemeltebb figyelmet kellene fordítani az ügyre".

Mint az köztudott, az öt hónapja indult eljárás kapcsán az érintett magyar állampolgárok helyzete nemhogy könnyebb lett volna, hanem gyakorlatilag a kilátástalanság irányába mozdult.

Ötödik alkalommal hosszabbították meg az előzetes fogva tartásukat,

időközben – mindkettejük esetében – súlyosbították a vádakat. Szőcs Zoltánra és Beke Istvánra így akár – a hatályos jogszabály értelmében –

életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható.

  A bizonyítékokat nem hozzák nyilvánosságra, így azokkal szemben a székely hazafiak védekezni sem tudnak.

Szijjártó: minden lehetséges lépést megteszünk

Szijjártó Péter szűkre szabott válaszában az eltelt egy hónap fejleményeként említi, hogy "a két előzetes letartóztatásban levő román-magyar kettős állampolgár meglátogatását kérvényező szóbeli jegyzéket a román hatóságok az ügyben illetékes ügyésznek továbbították", aki azt "el fogja bírálni".

A külügyminiszter szerint - mivel nyomozati szakaszban lévő bűnügyről van szó - a román illetékes hatóságoktól érdemi tájékoztatás az ügyben nem várható. Szijjártó a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében adott válaszában arról biztosította Sneidert, hogy a nemzetközi jog adta kereteken belül, a konzuli és a diplomáciai eszköztár elemeinek megfelelő felhasználásával minden lehetséges lépést megtesznek ebben az ügyben.

Nemzetpolitikai ügyekben össze kell zárni, de...

Portálunk megkeresésére Sneider elmondta: "nemzetpolitikai ügyekben össze kell zárni, ha egy magyart jogsérelem ér", ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a fogva tartás körülményeit érintő konkrét információikra továbbra sem kapott megnyugtató választ a minisztertől.

A politikus úgy véli, nem szabad román belügyként kezelni a helyzetet, nem szabad hagyni, hogy "lerázzanak". Rámutat: az előzetes letartóztatást nem román, hanem román-magyar kettős állampolgárok ellen foganatosították, méghozzá

"eljárásjogi szabályokon keresztülgázolva, emberi jogokat felfüggesztve".

Sneider szerint "nincs tovább hátrálni, európai fórumok elé kell vinni az ügyet". Hozzáteszi:

"egyre nyilvánvalóbb, hogy a román hatalom a Beke-Szőcs-ügyben a székely önrendelkezési törekvések megakadályozásának eszközét látja."

Emlékeztet: a nemzetközi közösség elméletileg elkötelezett a közösségi jogok gyakorlása iránt, "illő és üdvös lenne, ha a székelyek ügyével is elkezdenének végre foglalkozni Brüsszelben és Strasbourgban is".