Az elmúlt két évben 1600 pesmerga harcos esett el az Iszlám Állam elleni hadműveletekben

Halgord Hekmat, az iraki kurd autonóm régió felelős minisztériumának szóvivője korábban azt mondta, hogy október 17. óta volt ekkora a pesmergák vesztesége, majd javította közlését. Dzsabar Javar, a tárca főtitkára megerősítette, hogy az IÁ ellen két és fél éve vívott harc közben esett el az 1600 kurd harcos.

Az ENSZ közben csütörtökön közleményben jelentette be, hogy az iraki biztonsági erők közel 2000 tagja halt meg novemberben országszerte, így a Moszul visszafoglalásáért folyó offenzívában. Az iraki ENSZ-misszió szerint az iraki erők 1959 tagja halt meg és legalább 450 társuk sebesült meg az elmúlt hónapban.

Ezek a számok magukban foglalják a harcoló rendőri erők, a pesmergák, a belügyi erők és a kormánypárti félkatonai milíciák veszteségét. Novemberben 926 civil halt meg Irakban, velük együtt 2886-ra nőtt a merényletek, erőszakos cselekmények és fegyveres konfliktusok során meghaltak száma - közölte az ENSZ, amely szerint a tényleges számok ennél jóval magasabbak lehetnek.

"Az áldozatok száma megdöbbentő, és jelentős benne a polgári személyek aránya" - mondta Jan Kubis, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja. "A Daes (az IÁ arab neve) a létező legperverzebb taktikákat alkalmazza, házakból lövöldözve, polgár személyeket elhurcolva és élő pajzsként felhasználva" - tette hozzá a szlovák diplomata.