Az Európai Bizottság továbbra is vegyipari lobbit választja

Az Európai Bizottság nem tett le arról, hogy megvédje a multik profitját.

Sietős a helyzet, ugyanis július 1-jével megszűnik a glifozáthatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használatának engedélye az Európai Unióban. Csakhogy a totális gyomirtó használata már-már rutinszerűvé vált, ennek eredményeként az olyan agrokémiai multinacionális vállalatoknak, mint a Monsanto, folyamatos bevételt jelentett.

Az már csak külön érdekesség, hogy az amerikai központú Monsanto-t épp a németországi központú Bayer próbálta a napokban bekebelezni.

Soft power

Sokat elárul a Bizottság döntési mechanizmusáról az is, hogy amíg korábban még ajtóstul törtek a házba és feltételek nélkül 15 évvel meghosszabbították volna az Egészségügyi Világszervezet (WHO-IAARC) szerint valószínűleg rákkeltő glifozát használatát, most már beérnék 12-18 hónapos ideiglenes engedéllyel is

 

Az Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) körülbelül addigra már válaszokkal fog tud szolgálni abban a vitában, ami az Európai Bizottság szakbizottsága (EFSA) és az Európai Parlament szakbizottsága (ENVI) között fennáll. Veszélyes-e az emberre a glifozát vagy sem? (Az már egy másik kérdés. hogy az iparszerű intenzív földművelés milyen súlyos hatással van a miket körülvevő ökoszisztémára).

 

A Bizottság három ajánlást is megfogalmazott a glifozát használatával kapcsolatban:

Ajánlások

Nem ajánlja a faggyú-amin tartalmú formázószerek használatát, minimalizálná a nyilvános parkokban, játszóterekben és kertekben való használatot, és ugyanezt javasolja a betakarítás előtti használattal (deszikkálás) kapcsolatban is.

Vytenis Andriukaitis szerint most már a nemzetállamok térfelén pattog a labda, s reményei szerint sikerül kialakítani egy kompromisszumos helyzetet, hogy a kormányok döntsenek, betiltják-e a növényvédő szer használatát. Annak érdekében törekszik erre, hogy ahol szükségét érzik, megmaradjon a lehetőség a mezőgazdasági felhasználásra.

Ez egyébként egybecseng a magyar kormány álláspontjával is. Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Földművelésügyi Minisztérium képviselője szintén arról beszélt, hogy kellő felügyelet, szükséges szakértelem mellett (bár a glifozáthatóanyagú-szerek esetében nincs szükség növényorvosi vényre), de ne vesszen el az engedély;

"nem tervszerűen, nem programszerűen, hanem okszerűen, csak szükség esetén használjuk a növényvédő-szereket".

Nyilván a kivezetés leginkább a vegyipari lobbinak fájna, ami viszont valóban egy transzatlanti erőt képvisel.

Végül már csak egyetlen kérdés maradt, vajon miért kell minimalizálni egy olyan szer használatát, amelynek nincsen egészségügyi kockázata?

Ha pedig az eddigi használat kapcsán mégis kialakult maradandó egészségügyi károsodás, vajon ki lesz a felelős ezért?

A Bizottság most ismertetett javaslatáról június 6-án, hétfőn (a környezetvédelmi világnapon) dönthetnek Brüsszelben.