Az Iszlám Állam zászlója azért nem tiltott jelkép, mert mindenkit egyformán gyűlölnek

Igen. Tényleg. Ezért.

Eddig azt hittem, annál nagyobb ostobaság nem létezhet, mint a "gyűlöletbeszéd" üldözésével szűkíteni a szólásszabadságot. A svéd hatóságok azonban bebizonyították, hogy ezt is lehet fokozni.

A nyomozás még júniusban indult egy 23 éves szíriai "menekült" ellen, aki a Facebookon megosztotta az Iszlám Állam hírhedt fekete lobogóját. A nyugat-svédországi Laholm városi rendőrsége "gyűlöletbeszéd" miatt indított eljárást a fiatalemberrel szemben. Az ügyben illetékes ügyésznő azonban nem emelt vádat, szerinte ugyanis az IÁ zászlója

"mindenki mással szemben fejez ki gyűlöletet, és nem egy külön etnikai csoport ellen".

Ellenpéldaként a horogkeresztet hozta fel, amely "egyértelműen az antiszemitizmus szimbóluma". Gisela Sjövall érvelése azon a ponton válik teljesen értelmezhetetlenné, amikor hozzáteszi:

"az Iszlám Állam még nem tart itt, de ez tíz éven belül megváltozhat."

A svéd törvények értelmében tilos közszemlére tenni olyan jelképet, amely "gyűlöletre uszít", és megfélemlíthet bizonyos származású, bőrszínű, nemzetiségű, szexuális orientáltságú, vagy vallású embereket. Az ügyésznő szerint a szír férfi azért nem követett el bűncselekményt, mert

az Iszlám Állam zászlóját ábrázoló kép alá nem írt olyan szöveget, amely világossá tenné, kik ellen is akar uszítani.

A férfi ügyvédje egyébként azt mondja: védence nem az IÁ szimbólumát, hanem egy "évszázadok óta használt muszlim jelképet" osztott meg, amelyet a terrorszervezet kisajátított. Az eljárás elején talán még ő sem sejtette, hogy még erre a meglehetősen izzadságszagú magyarázatra sem lesz szüksége - hiszen "mindenki mást" gyűlölni Svédországban nem bűn.