Az SS egykori beszállítójától vette a gázálarcokat Izrael – ha tudnák, még mennyi ilyen cég van

Izraelben botrány lett abból, hogy olyan cégtől veszik a gázálarcokat, amely az SS-nek is szállított egykor, és ha tudnák, mennyi ilyen cég van.

Hogy a további nyomozásoknak és megdöbbenéseknek elejét vegyük, eláruljuk: gyakorlatilag nincs olyan, a háború előtt alapított napjainkban is működő német cég, amelyik ne szolgálta volna ki a náci Németország háborús igényeit. De, hogy elöljáróban csak pár nevet említsünk: Hugo Boss, Porsche, Mercedes, Audi, BMW, VW, MAN, Bosch, Siemens, vagy éppen a pont idén alapítójának születésének 200. évfordulóját ünneplő Zeiss, de vígan gyártotta a páncélosokat Hitler csapatainak a cseh Škoda is.

Az izraeli védelmi minisztérium, a rendőrség, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, az izraeli vasút, a büntetés-végrehajtás, és még a tűzoltóság is évtizedek óta két olyan német vállalattól szerzi be a gázmaszkokat, amelyekről a Jad Vasem Holokauszt Emlékintézet egyik kutatója kiderítette, hogy a náci Németország hadianyag-ellátójaként ők szállították a gázmaszkokat nemcsak a német katonáknak, hanem az auschwitzi gázkamrát működtető SS-őröknek is.

Különösen a háború előrehaladtával a teljes német ipar a hadi igények kielégítettségére állt rá. Gyakorlatilag minden cég a háborúra termelt. A legismertebb cég, talán a Hugo Boss, mely német tiszteknek, és az SS és SA tagjainak készített egyenruhákat.

A Porsche ma a méregdrága sportkocsijairól ismert, a háborúban azonban rohamlövegeket és harckocsikat gyártott.

A MAN tervezte és gyártotta a második világháború legjobb harckocsiját a Pz. V. Phantert, magyarul párducot. A cég napjainkban nehéz gépeket és kamionokat gyárt.

A ZWILLING J.A. Henckels kései és ollói rendkívül népszerűek szerte a világban. Kevesen tudják, hogy a cég egykoron az SS-nek, a Hitlerjugendnek és az SA-nak is szállított dísztörőket. Emellett hatalmas mennyiségben gyártott különböző bajonetteket a német csapatok részére.


 

Hitler is kedvelte a Mercedeseket, a cég nagy számban gyártott teherautókat és más járműveket a háborús igények kielégítésére.


 

A BMW többek között azóta legendássá vált motorkerékpárokat és repülőgép motorokat gyártott a háborús években.

A Siemens elektronikai eszközöket, rádiókat, távbeszélőket, híradós felszereléseket szállított a német hadsereg részére.

A cseh Škoda gyártósorairól kerültek a német csapatokhoz többek között a Hetzer rohamlövegek.

Igazából még a végtelenségig lehetne sorolni azokat a cégeket és gyáróriásokat, amelyek beszállítói voltak többek között az SS-nek is. Ezen azonban több mint 70 évvel a háború után már kár meglepődni és felháborodni.