Balassa Péter: A Fidesz harmadik alkalommal szavazta le az óraátállítás eltörlését

Balassa Péter: A Fidesz harmadik alkalommal szavazta le az óraátállítás eltörlését

A folyamatos időátállásnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, továbbá az évi két váltás erőforrás-felhasználás szempontjából is feleslegessé vált, így a Jobbik-Konzervatívok célja, hogy Magyarországon a nyári időszámítás szerinti számítási mód legyen alkalmazandó, amivel jelentős energiát takaríthatna meg az ország.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes tagjai ismét leszavazták az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről szóló határozati javaslatot - írja friss közleményében a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Balassa Péter felidézte, az óraátállítás eltörlését négy évvel ezelőtt az Európai Unióban is kezdeményezték. Azonban közbeszólt a koronavírus-járvány, a Brexit, az orosz-ukrán háború, így végleges döntés nem született a mai napig. Ezért vasárnap, október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás.

A folyamatos időátállásnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, továbbá az évi két váltás erőforrás-felhasználás szempontjából is feleslegessé vált, így a Jobbik-Konzervatívok célja, hogy Magyarországon a nyári időszámítás szerinti számítási mód legyen alkalmazandó, így jelentős energiát takaríthatna meg az ország.

Kiemelte:

A jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, minden lépést szükséges megtenni annak érdekében, hogy segítsünk a lakosságnak átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Bízunk benne, hogy az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége 2024 júliusától prioritásként fogja kezelni a kérdést.

Egy – az Európai Unió tagállamaiban végzett – felmérés szerint az emberek támogatják az óraátállítás eltörlését, ezen belül is a magyar válaszadók 90 százaléka, így meggyőződésünk, hogy a határozati javaslat elfogadásának össztársadalmi haszna lett volna

- zárul a közlemény.

(Címlapkép: Balassa Péter/Facebook)