"Jó szerencsét!": a fideszes mélyállam elnyelné a bányászat felügyeletét is a következő 9 évre

"Jó szerencsét!": a fideszes mélyállam elnyelné a bányászat felügyeletét is a következő 9 évre

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, az Orbán-kormány is gőzerővel készül a 2022 utáni időszakra, és több - egymástól eltérő területet érintő - salátatörvényt is benyújtott a Parlament elé, miközben az ellenzéki képviselők az előválasztással foglalatoskodnak. 

Pintér Sándor belügyminiszter "Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről" szóló 62 oldalas törvénycsomagja például egyszerre foglalkozik többek között a terrorizmussal, a piotechnika használatával, a személyi igazolványokkal, az FTC-nek átadott multifunkcionális sportcsarnokkal, valamint a bányászattal. 

Utóbbi amúgy szintén nagy horderejű döntés a Fidesz részéről, ugyanis a sorok között eldugva

megszüntetnék a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot (MBFSZ), és valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait átruháznák a jogutódként feltüntetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságra. 

A Monthy Python világára hajazó elnevezés mögött komoly vagyoni és hatalomkoncentráció húzodik meg. Már eddig is számos fontos jogkört megkapott a Hatóság. Október 1-től ők foglalkoznak

  • a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével,
  • a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként,
  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlásával és szabályozásával,
  • a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként,
  • illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével.
  • Ezeken felül Koncessziós Tanácsot is működtet: ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága frissen kinevezett elnöke egy bizalmi ember lett, Bíró Marcell személyében. A pozíciója kétharmados védelmet kapott, 9 évre szól, havi 4,5 milliós fizetéssel - de ahogy mondani szokás, itt nem minden a pénz, sokkal fontosabb, hogy egy sima kormányváltás után Bíró Marcell kezében maradna a szerencsejátéktól kezdve a dohánybizniszen át a bányászatig elég sok minden. S most még csak október 14-ét írjuk, ez a lista simán bővülhet még...

Ki az a Bíró Marcell?

2002-ben Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett jogász diplomát, 2010-ben tette le a jogi szakvizsgát.
2003-2005 között az Egészségügyi Minisztériumban dolgozott gyakornokként, majd 2005-2008 között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársa volt.
2008-2010 között az Országgyűlés Hivatala jogi munkatársa. 2010-2011 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának titkárságvezetője, majd 2011-2014. júniusa között közigazgatási államtitkár volt.
2014. júniusa és októbere között Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd 2015. októberéig a Belügyminisztérium miniszteri kabinetfőnöke.
2015. október 21-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára, majd 2018. május 22-től a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára 2021. július 31-ig.

Egy konkrét példán keresztül megmutatva a lényeget. Nyáron számoltunk be arról, hogy az Orbán-kormány kénytelen volt nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítani egy kavicsbánya-projektet, mert a bányahatóság mindenféle környezetvédelmi szempontokra hivatkozva akadéskodott a NER-bizniszben. Ha Pintér Sándor törvényjavaslata átmegy a Parlamenten, akkor valószínűleg többé ilyen probléma nem adódik. (Tegyük hozzá, hogy az építőipari alapanyagokra az Orbán-kormány különadót vetett ki az elképesztő drágulás visszaszorítása érdekében - ám sokan attól félnek, hogy emögött is a piac újraelosztása húzodik meg.)

Nem mellesleg az Alfahír írta meg azt is elsőként, hogy Varga Judit igazságügy miniszter egy másik salátatörvénnyel mentőövet dobott Polt Péternek: a legfőbb ügyész jogállásának megszüntetéséhez az országgyűlési képviselők szavazatának kétharmadára lenne szükség.