Fair play: Az új koncessziós-hatóság élére egy fideszes exállamtitkár került

Fair play: Az új koncessziós-hatóság élére egy fideszes exállamtitkár került

A miniszterelnök közeli munkatársát, Bíró Marcellt nevezték ki 9 évre a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága élére, akit a következő kormány sem válthat le - írja a hvg.hu.

A hatóság feladatköre október 1-től igen szélesnek mondható: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével, a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával, az igazságügyi minisztertől átvéve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelettel, a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával, illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével. Továbbá ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

A friss hatóság önálló szabályozó szervként ténykedhet, ami azt jelenti, hogy az elnöke rendeleteket adhat ki.

Az elnököt a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. Fizetése havi 4,5 millió forint, négy helyetteséé fejenként 4 millió. Gyakorlatilag leválthatatlan

- teszi hozzá a lap.  Ezt a feladatot fogja ellátni Bíró Marcell, aki még júliusban távozott a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkári tisztségéből. De dolgozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is, vagyis Orbán Viktor legközelebbi munkatársai közé tartozik.