Kiállítás az ukrán túlélők fényképeiből – érezni kell, mert megérteni egyszerűen képtelenség

Kiállítás az ukrán túlélők fényképeiből – érezni kell, mert megérteni egyszerűen képtelenség

„Egy rendkívüli, fájdalmas és mégis hősies pillanatban állunk most itt” – kezdte „Az orosz-ukrán háború testközelből – dokumentumkiállítás ukrán túlélők fényképeiből” című online sajtótájékoztatót Barabás Richárd, Újbuda nemzetközi kapcsolatokért és kultúráért felelős alpolgármestere.

Barabás beszámolt arról, hogy megkereste Újbuda Önkormányzatát Ukrajna nagykövetsége, hogy partnerek lennének-e abban, hogy a túlélők képeiből létrehozzanak egy köztéri kiállítást. Az alpolgármester beszámolója szerint a kerület polgármestere, László Imre teljes mellszélességgel kiállt az ötlet mellett, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is felajánlotta segítségét, amelynek eredményeképpen a mai napon Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövetének jelenlétében átadják a Móricz Zsigmond körtéren elhelyezett kiállítást.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a kiállított fotók túlélőktől származnak, tehát nem profi fotósok készítették őket.

László Imre külön köszöntette az ukrán nagykövetet és elárulta, hogy különösen nagyra becsüli Ljubov Nepop „példamutató és bátor lépéseit”.

„Európa keleti határán egy agresszor akar egyének és nemzetek fölött döntéseket hozni”

– jelentette ki a polgármester, aki szerint a kiállított fotók éppen ezért „tiltakozást is jelentenek”.

„Tiltakozás az egyéneket, a nemzeteket függetlenségüktől megfosztani akaró elnyomóval szemben és felszólítás a jövőre” – fogalmazott László Imre.

A polgármester úgy látja, hogy Európa jövője azon múlik, hogy a most kiállított képek még mennyi ideig lesznek az ukrán mindennapok tükrözői. László Imre leszögezte, hogy senki nem engedheti meg magának azt, hogy elforduljon az ukránok szenvedéseitől.

„A traumák feldolgozásának első lépése, hogy tudomást veszünk azokról, kimondjuk és bemutatjuk a másik fájdalmát”

– összegezte a polgármester, aki hozzátette, hogy korábbi katonaorvosként el tudja képzelni, hogy egy háború milyen következményekkel jár és hangsúlyozta, hogy „érezni kell, mert megérteni a jelen történéseit egyszerűen képtelenség”.

Ljubov Nepop megköszönte László Imrének, hogy lehetőséget adott, hogy a jelenlegi háború valós képeivel találkozhassanak az emberek.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek megértsék, hogy mi is történik valójában Ukrajnában” – mondta a nagykövet, aki szerint az orosz hadsereg tetteit csak a második világháború tetteivel lehet összehasonlítani, majd hosszasan sorolta az oroszok által elkövetett brutális megmozdulásokat.

„Putyin azt mondta, hogy azért küldte hadseregét Ukrajnába, hogy a nácik ellen harcoljon. A történtek alapján Putyin úgy gondolja, hogy az ukrán nők és gyermekek is a nácizmus jelképei. Szerintem őszintén meg kell mondani, hogy éppen Putyin az, aki a nácizmus jelképe”

– jelentette ki.

Ljubov Nepop arra is emlékeztetett, hogy az orosz elnök azt is mondta, hogy csak az Ukrajnában élő, oroszul beszélő embereket akarja megvédeni.

„És mit csinál ezzel a céllal Putyin? Lelövi őket. Úgy gondolom, hogy ez egy rossz módja ezen személyek megvédésének” – tette hozzá.

Ljubov Nepop hangsúlyozta, hogy ő sem nagykövetként, sem nőként nem tudja megérteni az orosz nőket, akik hallgatnak, hogy férjeik, apjaik, fiaik azért indulnak el, hogy megerőszakolják az ukrán nőket és megöljék az ukrán gyermekeket.

„Az elmúlt hónap alatt precedens nélküli támogatást kaptunk partnereinktől. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a magyar népnek a szolidaritásukat, támogatásukat amelyeket mi kaptunk tőlük” – fogalmazott a nagykövet és azt kérte, hogy továbbiakban is legyenek megértőek, mert a háború még nem ért véget.

Ljubov Nepop felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan gondolják azt, hogy ez csak az ukránok háborúja és a magyaroknak nincs hozzá köze, de érdemes megnézni a tényeket, hiszen Ukrajna kapcsán is úgy állította azt Oroszország, hogy nem fognak támadni, ahogyan most azt állítják, hogy más országokat nem fognak megtámadni. Eközben a szarajevói orosz nagykövet azt mondta, hogy nem érti miért gondolják azt mások, hogy Oroszországnak nincsenek tervei a NATO-val, majd név szerint említette Magyarországot is. Azt is megemlítette a nagykövet, hogy az oroszok 71 százaléka támogatja a jelenleg zajló háborút, de még ennél is többen támogatnák azt, ha Oroszország megtámadná a NATO vagy az EU valamelyik országát.

„Ezek tények, amik miatt mi azt mondjuk, hogy nem csak Ukrajnáért, hanem egész Európáért harcolunk”

– jelentette ki és elmondta, hogy azzal, ha nem teszünk semmit, azzal nem tudjuk megállítani az agresszort.

„Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek Ukrajnába és helyettünk harcoljanak” – szögezte le, de mindenki közös érdeke, hogy megállítsák az ukránok az orosz előre nyomulást, ahhoz viszont szükség van fegyverekre.

„Ha a képeim nem elég jók, akkor nem voltam elég közel”

– idézte Karácsony Gergely a világhírű magyar származású fotós, Robert Capa gondolatait.

„Azt biztosan elmondhatjuk, hogy azok, akik az itt kiállított képeket készítették, azok az emberek sajnos nagyon közel voltak” – tette hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a kiállítás célja, hogy lélekben is közelebb kerüljünk az ukrán szenvedésnek, mert nem lehetünk elég nyitottak ahhoz, hogy átérezzük azt a borzalmat, mert nagyon sok mindent nem tudunk megtenni a bajbajutottakért.

„Az viszont lehetséges, hogy felismerjük a saját felelősségünk és a saját kormányunk felelősségét ebben a történetben”

– jegyezte meg Karácsony és hozzátette, hogy ez a katonai agresszió nem egyik napról a másikra robbant ki, hanem Putyin már évek óta készül erre.

„Az, hogy Putyin évek óta készülhetett, hogy meg volt hozzá a katonai, gazdasági ereje és a politikai mozgástere az részben annak is köszönhető, hogy a magyar kormány az elmúlt 12 évben egy Putyin-barát politikát folytatott” – jelentette ki.

A főpolgármester kiemelte, hogy azt is megtehetjük, hogy emberségesen fogadjuk a menekülteket.

„Ebben Budapest jól helyt állt, hiszen rengeteg önkormányzat és rengeteg civil szervezet mozdult meg, a magyar kormány pedig nem volt rosszindulatú, mint korábban volt a menekültekkel szemben, de nem állt a helyzet magaslatán, hiszen három hétbe telt mire az első jogszabályokat meghozták és négy hétbe, hogy felállítsák az első olyan létesítményt, amely a helyzet kezelésére jött létre” – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy van olyan dolog is, amit nem csak megtehetünk, hanem kötelességünk megtenni. Elárulta, hogy a magyar nemzeti tudatát háborítja fel az, amikor valaki az emberséget megpróbálja szembe állítani a magyarság érdekével.

„Aki embernek silány, az magyarnak is alkalmatlan”

– idézte Tamási Áron szavait Karácsony Gergely, aki szerint ha nem tudunk emberségesen állni a helyzethez, akkor azzal eláruljuk a magyar nemzeti érdeket is.

„Az, hogy a magyar kormány álláspontja mennyire embertelen, az abból látszik, hogy Orbán Viktornak már egyetlen szövetségese sincs” – fűzte hozzá.