Befektetői érdekek az első helyen

Háttéralkukat és a döntéshozókat befolyásoló magánbefektetőket lát a Jobbik a Normafa tervezett beruházásai mögött, ezért a vasárnapi helyi népszavazáson a nemre buzdít.

„A Normafa átláthatatlan ügye összehozta a XX. század pártjait” – jelentette ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján. A nemzeti párt XII. kerületi választókerületi elnöke ezt arra utalva mondta, hogy a Normafára tervezett beruházások és a május 17-i vasárnapi népszavazás kérdésében a Fidesz az MSZP-vel és az Együtt-tel közösen tartott sajtótájékoztatót hétfőn.

Gyöngyösi Márton szerint egy eleve rossz kérdésfelvetés ügyében álltak össze ezek a pártok: olyan határozatról kérik ugyanis a XII. kerületi választópolgárok véleményét, amely nagyon tág keretek között mozog. Hozzátette, biankó csekk kitöltését kérik tőlük, amellyel „Pokorni Zoltán és csapata” a jövőben azt kezdhet, amit csak akar.

Kedvezve a beruházóknak

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, ha a kerületiek igent mondanak vasárnap, azzal az offshore befektetők érdekeire mondanak igent, ráadásul „kizárólag a befektetők érdekei fognak érvényre jutni a XII. kerület érdekeivel ellentétben”. A képviselő közölte,

a tervezett költségek nem takarják az offshore háttérrel rendelkező Olimpia Hotel kisajátításának költségeit, mi több, a törvény, amelyre a határozat is épül, megnöveli a beépítésre szánt területeket, megnöveli az építménymagasságokat. Ezzel a beruházóknak kedvez, hiszen az erdővédelmi járulék megfizetése és a csereerdősítés kötelezettsége alól is mentesíti őket – mutatott rá, hozzátéve, hogy hatalmas környezeti károkat is okoznak így a Normafának.

Gyöngyösi Márton szerint bár a kerületvezetés többször hangsúlyozta a műemlékvédelem alatt álló épületek restaurálásának fontosságát, az „emblematikus” műemlék jellegű épületek restaurálása – mint a Zerkovitz major, az Istenszem fogadó vagy a Fácános – mégsem került bele a költségbecslésekbe.

A képviselő a fogaskerekű problémájára is kitért, amely nem kerületi, hanem fővárosi tulajdonban van: ennek felújítása legalább 20 milliárd forintos költséget jelent, de természetesen ez is kimaradt a háttértanulmányból, a költségek becsléséből. „Lehet azt mondani, hogy ez nem a kerületieket terheli, hanem a fővárost, de ennek a beruházásnak az összköltségeit kell megvizsgálni, és figyelembe venni, amikor döntünk egy ilyen kérdésben” – mondta, jelezve, hogy amikor a terület közlekedésének, megközelíthetőségének javítása a cél, nem lehet eltekinteni a fogaskerekűtől.

Nem a „korrupciógyanús tervekre”

Gyöngyösi szerint továbbra sem látni tisztán, hogy mi lesz az összköltsége ennek az egész projektnek, mibe fog az kerülni.

A képviselő egyúttal cáfolta „azt a sajtóban megjelent, Pokorni Zoltán és csapata által makacsul terjesztett hazugságot”, miszerint a Jobbik korábban támogatta a beruházást. „Azt Pokorni Zoltánnak is tudnia kell, hogy a tartózkodás a javaslat elutasítását jelenti, csak az igen a támogatás” – mondta, hozzátéve, hogy akik támogatták, azok a XX. századi pártok, a Bajnai–Gyurcsány-koalíció a Fidesszel kiegészülve.

Gyöngyösi Márton megjegyezte, a kerületvezetés kinyilvánította, hogy ezt a referendumot – függetlenül a részvételi arányoktól – iránymutatónak fogják tekinteni a beruházás megvalósításánál.

Ezért arra buzdította a XII. kerületi polgárokat, hogy menjenek el szavazni, és mondjanak határozott nemet a XII. kerületi vezetés újabb „korrupciógyanús terveire”.

Felülírt jogrendszer

Hegedűs Lorántné a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyöngyösi Mártonnal közösen nemrég törvényjavaslatot nyújtottak be, amely az úgynevezett Normafa-törvény módosítására irányul. A jobbikos képviselő, a nemzeti párt budapesti alelnöke azt mondta, céljuk az, hogy tiszta képletet teremtsenek:

ki kell venni a törvényből mindazon szakaszokat, amelyek bizonyos előjogokat biztosítanak.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy csak a hatályos jogszabályok legyenek irányadók a Normafa teljes beruházásával kapcsolatban, a beruházások pedig a környezetvédelmi szempontok teljeskörű figyelembe vételével történjenek meg.

A javaslat indokolásában a képviselők azt írják:

„A jogrendszert írta felül a Normafa-törvény azzal, hogy Magyarország területéből 'kiemelte' Budapest XII. kerületének közkedvelt kirándulóhelyét, s annak – a törvényi és tervi összefüggések alól felmentve – önálló szabályozást adott. Kiismerve a kormányzat politikai motivációit, azt kell hogy mondjuk, ezen törvényi szabályozás mögött háttéralkuk, a döntéshozókat befolyásoló magánbefektetők állhatnak.”

Hegedűsné szerint a kormánynak egyértelműen ki kell nyilvánítania, hogy napirendre kívánja-e venni a törvényjavaslatot, és azt, hogy valóban azok a célok mozgatják-e, amelyek a jogszabály preambulumában szerepelnek: a polgárok fizikai és szellemi épülése, a turizmus élénkítése, építészeti, természeti és hitéleti értékek megóvása.

A képviselő felszólította a kormányt: határolódjon el mindazoktól, akik létrehozták az offshore-nagykoalíciót, „nevesítve őket: Leisztingerné, született Tüttő Kata, az MSZP egyik üdvöskéje, a Bajnai-párt egyik képviselője, továbbá maga Pokorni Zoltán polgármester”.