Beiktatták Ausztria történetének első muszlim kormánytagját

Ha Norbert Hofer kampánystábjában dolgoznék, ma este biztosan betolnék pár remek osztrák sört.

A múlt hétfőn lemondott szociáldemokrata kancellár, Werner Faymann helyébe lépő Christan Kern négy embert cserélt le a kormányban. Az új oktatási miniszter Sonja Hammerschmid, a rektori konferencia eddigi elnöke, az új kulturális miniszter pedig Thomas Drozda, az osztrák színházak szövetségének eddigi igazgatója lett. Az infrastrukturális tárca élére Jörg Leichtfried eddigi stájerországi tartományi közlekedési miniszter került.

Az ország történelmében először

helyet kapott a kormányban egy muszlim is

- méghozzá nem is akármilyen pozícióban. Muna Duzdar a kancellári hivatal államtitkári tisztségét tölti be. A 37 éves jogász végzettségű politikusnő palesztin bevándorlók gyermekeként született Bécsben. Politikai pályáját az SPÖ bécsi önkormányzati képviselőjeként kezdte. Saját bevallása szerint nem túl buzgón gyakorolja hitét, migráns háttere inkább

liberális-balos jogvédő és integrációs szakértői munkásságában

érhető tetten. (Akárcsak London új vezetőjének, a pakisztáni családból származó Sadiq Khannak.)

Duzdar kinevezése aligha vetíti hát előre a saría ausztriai bevezetését – ám a jelenlegi pengeélen táncoltó politikai helyzetben a politikus kinevezését aligha fogják díjazni a migrációval szemben kritikus szavazók. A baloldal tehát

szép nagy mozgósító erőt ajándékozott Hofernek

az elnökválasztás vasárnap esedékes második fordulója előtt pár nappal.

Az FPÖ jelöltje az április 24-i első körben a szavazatok több mint 36 százalékával a legtöbb voksot szerezte meg, több, mint 15 százalékot verve Alexander Van der Bellenre, a Zöldek jelöltjére. A közvélemény-kutatások szerint a második kör előtt a két politikus fej-fej mellett áll.

Azért Van der Bellennek is jutott mára egy jó hír: a 18,5 százalékkal harmadik helyen végzett független Ingmar Griss hosszas vonakodás után ma arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak a zöld jelöltre.