Petíció indult a békés közbeszédért, Hodász atya, Gundel-Takács Gábor és Kepes András is az aláírók közt

Petíció indult a békés közbeszédért, Hodász atya, Gundel-Takács Gábor és Kepes András is az aláírók közt

„Fogjunk össze a békés közbeszédért!” – petíciót indított a Szemlélek. Céljuk, hogy a romboló kijelentések helyét átvegyék az építő megszólalások.

Gundel Takács Gábor, Kepes András, Acél Anna, Hodász András, Sáhó Eszter és Gégény István közös kezdeményezésének leírásában felidézték, nagyon mélyre süllyedt a magyarországi közbeszéd színvonala.

Csak néhány példa a közelmúltból:

  • "rothadt lelkű gátlástalan szemétláda, egy aljas görény",
  • "bajszos szar",
  • "szerencsétlen, gumikeresztény, senkiházi",
  • "egy szar ember, egy jellemtelen, köpönyegforgató senki",
  • "rémisztő képződmények",
  • vagy éppen "demens vénember".

Az aláírók elhatározták, hogy konkrét lépést tesznek a pozitív változásért a petícióval, ugyanis olyan országban szeretnének élni, "amelyben tisztelettel szólunk egymáshoz és egymásról a magánéletben és a közbeszédben, akkor is, ha nem értünk mindenben egyet."

Mint írják,

nem szeretnénk olyan országban élni, ahol némelyek újabb és újabb ellenségképet, kiszolgáltatott kisebbségeket állítanak méltatlan támadások célkeresztjébe. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen felelőtlen vádaskodás feszültséget, félelmet, agressziót kelt a magyar társadalomban.

Az aláírók arra kérik a döntéshozókat, közéleti szereplőket, a tudományos, kulturális élet képviselőit, újságírókat, médiaszemélyiségeket és minden olyan embert, aki aktívan részt vesz a közgondolkodás formálásában, hogy saját lehetőségeivel járuljon hozzá a közbeszéd békésebbé formálásához.