Belharc a Fideszben: Pintér-Lázár csörte miatt hiúsulhat meg a terrortörvény-csomag

A Törvényalkotási Bizottság ülésén Gulyás Gergely egyetlen tollvonással levette a napirendről a Belügyminisztérium terrortörvény-csomagját.

Mint ismert, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos javaslat ügyében hónapok óta tartanak a tárgyalások a pártok között, ám végül sikerült konszenzusra jutni. Úgy tűnik azonban, végül a Fidesz az, aki meghátrál, ennek hátterében pedig belharcok húzódnak.
 
A hírek szerint Gulyás a javaslatot Lázár János kifejezett kérésére vette le a napirendről.
 
A csomag részét képezi a rendőrség, a TEK, a NAV, valamint a terrorizmussal összefüggő adatokat kezelő Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) irányítása is. A TIBEK nevű új szervezet Pintér Sándor alá tartozna, ám a Fideszben ennek sokan nem örülnének, mert úgy vélik, túl nagy információs hatalom összpontosulna a belügyminiszter kezében.
 
Az új titkosszolgálatot ezért Lázár János szeretné felügyelni, ez azonban Pintérnek és az ellenzéki pártoknak sem tetszik. A Népszabadság információi szerint fideszes körökben felvetődött, hogy „ha nem kerülhet Lázár felügyelete alá, inkább ne is legyen a TIBEK". Enélkül azonban mit sem érne az egész törvénycsomag.
 
A helyzet nem túl kecsegtető, azt ugyanis az ellenzék nem szeretné, hogy az új titkosszolgálat a hírszerzést is felügyelő Lázár alá tartozzon. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője elmondta, pártja számára vállalhatatlan volna egy olyan megoldás, de hasonlóan elutasító az MSZP és az LMP is.
 
Emlékezetes, hogy a Fidesz az emberek biztonságára hivatkozva sürgette a kétharmados támogatást igénylő törvénycsomag elfogadását, ezért volt hajlandó kompromisszumokat kötni az ellenzékkel is, ám most úgy tűnik, párton belüli harc miatt hiúsulhat meg a terv.