Bende-botrány: valóságon túli világban élnek a fideszes politikusok

Bende-botrány: valóságon túli világban élnek a fideszes politikusok

A post-truth (valóságon túli) világ rajzolódott ki a szemünk előtt, mikor a Telex kérdéseire válaszoltak a fideszes politikusok az egykori Soros-ösztöndíjas, ma már elvakult fideszes Bende Balázs „közmédiás őszödi beszédének” kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Szabad Európa birtokába került hanganyagon a fideszes szerkesztő arról beszél,

a közmédia a fideszes narratívát támogatja, ennek megfelelően kell a közmédiás anyagokat elkészíteni,

aki pedig nem áll be ebbe a sorba, annak nincs helye a csatornánál.

Hangfelvétel bizonyítja a nyilvánvalót: Fidesz-propagandaként működik a közpénzfaló közmédia

A közmédiától kiszivárgott hangfelvételek is alátámasztják azt, amit évek óta érzékel mindenki, aki véletlenül vagy merő mazochizmusból az M1-re kapcsol. Nevezetesen, minden hírnek olyan narratívában kell szerepelnie, ami kizárólag a Fidesz érdekeinek felel meg - tette közzé a Szabad Európa.

A Telex kérdéseire a kormánypárti képviselők olyan válaszokat adtak, ami alapján úgy tűnik, egy másik valóságban élnek.

Nem fideszes, a közmédia egy független hely. (…) Majdnem csak az ellenzéket láttam itt hétvégén is

– mondta Halász János.

Szerintem a közmédia pártatlanul tudósít

– válaszolta Nacsa Lőrinc.

Szerintem korrekt

– vélte Szatmáry Kristóf.

Ugyanakkor Kerényi János várhat egy erős fejmosást, ugyanis kibeszélt a pártból.

Énszerintem elég kormánypárti. Ugyanolyan, mint amilyen akkor volt, amikor a baloldal volt kormányon. Annyira elfogult körülbelül, mint akkor. (…) Ez minden országban így van. Tehát a közmédia az kormánypárti, onnan kapja az elemózsiát, világos, hogy odahúz

– hangoztatta Kerényi.

 

Post-truth

A post-truth (valóságon túli, valóság utáni) világ kifejezét Ralph Keyes amerikai író alkotta meg 2004-ben. The Post-Truth Era: Dishonesty and Deception in Contemporary Life című könyvében így fogalmaz:

„Habár mindig voltak hazudozók, legalább hezitálva, csipetnyi szorongással, enyhe bűntudattal, esetleg kicsit szégyenkezve hazudtak. Most, hogy ilyen okos emberekké váltunk, meg tudjuk indokolni, miért ferdítjük el a valóságot, és így szabadon el is rejthetjük azt. Ezt hívom én valóság utáni világnak. Egy valóság utáni korszakban élünk.”

A post-truth világ legitimációjára 2017 elején került sor. Donald Trump beiktatását követően a Fehér Ház sajtószóvivője azt állította, hogy az új elnök beiktatásán többen vettek részt, mint elődje, Barack Obama beiktatási ünnepségén. Kellyanne Conwayt, Donald Trump főtanácsadóját az NBC Meet the Press című élő adásában szembesítették azzal, hogy fényképfelvételek bizonyítják: Trump beiktatásán jóval kisebb volt a résztvevők száma. Conway erre így felelt: „Ezek alternatív tények.”  Ezzel Conway végleg kiengedte a szellemet a palackból, totális legitimációt adott a tények helyett véleményeken, érzelmeken alapuló hírterjesztésnek.

A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Gulyásnak csak akkor büdösek az álhírek, ha azt róluk terjesztik

Tényleg álhír, hogy csökkentik vagy elveszik a nyugdíjat, Gulyás Gergely ilyet sosem mondott. A kancelláriaminiszter ezért feljelentést tesz. Csakhogy korábban ő maga mondta, a politikai igazságról, illetve hazugságról nem biztos, hogy a bíróság objektíven tud dönteni. Rövid összeállításunk a post-truth világról és az „alternatív tényekről".

 

 

A közmédia végletekig elfogult mivoltára, a Bende-botrány kivizsgálásának szükségességére Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke mutatott rá a Parlamentben hétfői napirend előtti felszólalásában. Az ellenzéki honatya szerint most

fellebbent a lepel a médiapropagandisták mindenfajta machinációja előtt.

Brenner szerint az EP-választások

szabadnak – félig-meddig – még tekinthetők voltak, de a médiahelyzet miatt fairnek semmiképpen.

Emlékeztetett, az EBESZ-jelentés szerint a kormánypártok 90 százalékban pozitív, az ellenzéki pártok pedig 82 százalékban negatív kontextusban jelentek meg a közmédia hírműsoraiban. (Itt visszautalnánk a fideszes Halász Jánosra, aki ugyebár azt mondta, „majdnem csak az ellenzéket láttam itt hétvégén is”. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy milyen megvilágításban – A szerk.)

Brenner: változtassák meg a közmédia szerkesztési elveit!

Hétfőn, a Parlament napirend előtti felszólalásában Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke felidézte, 2018. április 7-én a legtöbb megyei napilap Orbán Viktor miniszterelnök fotójával, valamint - ahogyan fogalmazott - a fideszes propagandaminisztérium nyilatkozatával jelent meg. Rendkívül szomorúvá és felháborodottá téve ennek a hazának a tisztességes érzetű polgárait, hiszen lássuk be, a fideszes egypárti túlhatalom kiépítésének egy újabb fontos, szimbolikus dátumáról beszélünk - vélekedett a jobbikos politikus.

Brenner Koloman arra is emlékeztetett, bár szerették volna elérni, hogy a sajtó ellenőrzésére hivatott Médiatanácsban érvényesüljenek a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz végül egyetlen ellenzéki tagot sem engedett be a testületbe. Felszólította a kormányt és a Médiatanácsot, hogy azonnal vizsgálják ki a Bende-ügyet,

változtassák meg a közmédia szerkesztési elveit,

és engedjék az ellenzéket is szóhoz jutni élő adásban, nem megvágva, nem „szakértőnek álcázott fideszes propagandisták” kommentárjával ellátva. Végül Csengey Dénest idézte:

Ez a média a mienk, nagyon fogunk rá vigyázni!

A felszólalás teljes egészében itt tekinthető meg: