Benkő Tibor szerint az oroszok nem rohanták le Ukrajnát

Benkő Tibor szerint az oroszok nem rohanták le Ukrajnát

A honvédelmi miniszter szerint ez csak egy korlátozott célú támadás, amit az orosz hadsereg jelenleg is folytat Ukrajna ellen.

Mondjuk ehhez érteni is kell, hogy megtudjuk különböztetni a lerohanást, a korlátozott célú támadástól

- próbálta helyre tenni a honvédelmi miniszter a Telex újságíróját, aki szembesítette korábbi kijelentésével, amikor Benkő Tibor azt mondta, az ukrán határ menti orosz haderők átcsoportosítása nem utal arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát. 

Arra már nem tért ki, hogy a civil, illetve a katonai áldozatok hozzátartozóit vajon mennyiben érdekli a két megfogalmazás közötti különbség.

Miért kell az embereknél pánikhangulatot kelteni?

Benkő Tibor ezzel kérdésre, kérdéssel próbált felelni, amikor arról kérdezték, mint tenne a Magyar Honvédség abban az esetben, ha a NATO úgy dönt, beavatkozik az orosz-ukrán háborúba.

A honvédelmi miniszter szerint Stoltenberg NATO főtitkár - legalábbi a jelen ismeretek alapján - az elrettentés és a párbeszéd politikáját képviseli.

Benkő Tibor ezután azon értetlenkedett, hogy Oroszországnak miért lenne célja, dezinformációkkal átverni a magyar kormányt, például a háború kirobbantásának okairól.

Én nem találkoztam ilyennel

- közölte Benkő Tibor, de arra már nem tért ki, hogy akkor miféle jégtörő szerepet, vagy békemissziót töltött be Orbán Viktor, amikor néhány nappal Ukrajna megtámadása előtt Putyin elnöknél vendégeskedett.

A rövid interjú alatt a honvédelmi miniszter a legtöbbször azzal kezdte a választ, hogy nem értem a kérdést. Ha ez szándékos terelés lenne Benkő Tibor részéről, akkor érthető ez a fajta viselkedés, hiszen a kormány képviselői, rendre így tesznek, ha kellemetlen kérdéseket kapnak a még megmaradt kritikus hangvételű lapok munkatársaitól.

Ha viszont a honvédelmi miniszter valóban nem érti, hogy Putyin átverte a kormányt és tényleg dezinformációkkal látta el korábban a magyar szolgálatokat, akkor Benkő Tibor alkalmassága kérdőjeleződhet meg.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/QA_s8ZDR2sI.jpg?itok=BDHIcXjD","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=QA_s8ZDR2sI&t=17s","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}