„Lakásprivatizációs tolvajtörvény” helyett bérlakásépítéssel küzdene az ellenzék a lakhatási válság ellen

„Lakásprivatizációs tolvajtörvény” helyett bérlakásépítéssel küzdene az ellenzék a lakhatási válság ellen

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint csatát nyert az ellenzék, hogy a bérlakástörvény 90 százalékából visszakozott. Emlékeztetett,

a „lakásprivatizációs tolvajtörvényt” még a Fidesz saját emberei, polgármesterei is kritizálták.

A bérlakás-privatizációs törvénytervezetet élesen bírálta Cser-Palkovics András székesfehérvári, Kovács Péter XVI. kerületi és Dézsi Csaba András győri fideszes városvezető is.

Az ellenzéki politikus szerint nemzetárulásról lett volna szó, ha az eredeti javaslat átmegy, ugyanis 800-900 milliárd forintnyi nemzeti vagyont vertek volna dobra, hogy „a saját kegyenceinek kedvezzen”. Z. Kárpát azt ígérte, most meg fognak harcolni azért is, hogy a budai Várban levő ingatlanokra se tehessék rá a kezüket 15-30 százalékos áron.

Velük ellentétben a magyar jövőért szállnak harcba – mondta Z. Kárpát, hozzáfűzve, egy online aláírásgyűjtés is zajlik, hogy a lakásprivatizációs törvénynek az egészét vonják vissza.

Ungár Péter, az LMP azt mondta, teljesen egyetértenek abban, hogy bérlakásépítés nélkül a lakhatási válság nem fog megoldódni Magyarországon. A bérlakásprogramról szólva kifejtette, nem budapesti problémáról van szó, mert olyan ingatlanárak vannak például Nyugat-Magyarországon is, melyeket magyar fizetés mellett nem tudnak megengedni maguknak a lakásra vágyók nemcsak megvenni, de kibérelni sem. Kifejtette, az új bérlakások megépülése esetén megemelkedne a kínálat, ami az árak csökkenéséhez vezetne, így oldódna a lakhatási válság.

Minden környező országnak van bérlakásprogramja, Magyarország ebben kivételt jelent

– mondta Ungár, nyomatékosítva: nem az a megoldás, ha műemlékeket saját barátaiknak átadnak. Megígérte, ha 2022-ben kormányváltás lesz, akkor frakcióik azon fognak dolgozni, hogy a lakhatási válságot mihamarabb megoldják.

Kérdésünkre válaszolva Z Kárpát közölte, 2011 óta nyújtanak be módosító javaslatokat a bérlakásprogram megindítása érdekében. Ma éves szinten nagyjából 200 milliárd forintos tételt jelet, ami

nagyjából fele annak, amit a kormányzat a kínai Fudan Egyetem hitelből történő felépítésére kíván elkülöníteni, vagy annyi, mint a Budapest – Belgrád őrült, soha meg nem térülő beruházás tavalyi, illetve előző évi magyar önrésze.

Tehát ezek az összegek a költségvetésből kipörögnek, rendelkezésre állnak – mondta Z. Kárpát, de hozzátette, ezt felülről nyitott költségvetési kalappal lenne érdemes elindítani. Az ellenzéki honatya szerint a bérlők 10-15 év ott lakás nem 15 százalékon, de kedvezményesen után meg is vásárolhatnák a bérlakást, de erre csak akkor lenne lehetőség, ha gyarapszik a bérlakásállomány, és legfeljebb az éves állománygyarapodás fele tekintetében jöhetne szóba ilyen kedvezményes vásárlás.

Z. Kárpát emlékeztetett pártja Mi Várunk programjára, amely évi 5-10 ezer bérlakás építését irányozná elő, mely költségvetési pénzből, minősített magyar kivitelezőkkel dolgoztatna, így „pörgetné a hazai gazdaságot”. A lakások jó részét az önkormányzatok kezébe adnák, hogy szociális szempontok is érvényesüljenek. „Ha a mostani számokból indulunk ki, akkor 159 évente cserélődik ki Magyarországon az ingatlanállomány” – mutatott rá Z. Kárpát. Úgy vélte, a multiplikátorhatás révén 4-6 év alatt megtérülne a költségvetésnek.

„Mi Várunk" - Országos akciót indít a Jobbik a lakhatási válság megoldása érdekében

A Jobbik országos nyomásgyakorló aláírásgyűjtő akciót indít a lakhatási válság csillapítása érdekében, jelesül a magyar fiatalok életesélyeinek javítása érdekében - jelentette be Z. Kárpát Dániel nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „az akció célja, hogy a kormány számára egyértelművé tegyük, nem maradhat kezeletlenül az, hogy megfizethetetlenné válik tulajdonképpen minden magyar városban egy átlagos magyar fiatalnak az albérlet".