Bezzeg keleten: százezrek mentek az utcára, hogy a korrupció miatt megbuktassák az elnököt

Dél-koreaiak százezrei tüntettek Szöulban.

Ez volt a negyedik ilyen szombati megmozdulás: a mostani gyertyás menetben a szervezők szerint ötszázezren vettek részt, a rendőrség 170 ezerre tette a tüntetők számát. A múlt heti gyertyás menetben több mint egymillión vonultak fel a fővárosban az államfő távozását követelve, akinek az egyik bizalmas barátnője, szoros kapcsolatukat kihasználva, állítólag kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, nagyvállalatokat bírt rá pénzadományok folyósítására, és saját hasznára is visszaélt befolyásával.

A Pakkal több mint negyvenéves barátságot ápoló Csoj Szun Szilt novemberben hatalommal való visszaélés és csalási kísérlet miatt tartóztatták le. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az ügyészség vasárnap emel ellene hivatalosan vádat.

A 60 éves Csojt, akinek semmilyen hivatalos állami megbízása nincs, és biztonsági átvilágításon sem esett át, azzal vádolják, hogy nyomást gyakorolt cégekre annak érdekében, hogy jelentős összegeket fizessenek be a saját nonprofit alapítványai számára. A hatályos dél-koreai alkotmány értelmében a hivatalban lévő államfőnek mentelmi joga van, de lefolytatható ellene az eljárás, ha lemond, vagy alkotmányos vádeljárással elmozdítják hivatalából.  Az ellenzéki többségű parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében különleges ügyészt neveznek ki a Pak Gun Hje elnök körüli korrupciós botrány kivizsgálására.

Pak Gun Hje lemondását - akinek népszerűsége az utóbbi hetekben a valaha demokratikusan megválasztott szöuli vezetők közül mindenkiénél alacsonyabbra, 5 százalékra esett vissza - egyre inkább sürgeti mind a közvélemény, mind a parlament. Sokak szerint a néhai Pak Csong Hi diktátor lánya, Dél-Korea első női államfője alkalmatlan az ország vezetésére.