BKK: Rendezvények miatt kell forgalmi változásokra készülni szombaton

BKK: Rendezvények miatt kell forgalmi változásokra készülni szombaton

Több rendezvényt is tartanak szombaton a fővárosban, ezért jelentős korlátozásokra, terelésekre kell készülni június 24-én a többi közt az Andrássy út és a Hősök tere környékén – számolt be sajtóközleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

Délelőtt 11:00-tól előreláthatólag 14:00-ig motoros felvonulást tartanak a Hősök teréről indulva a belváros, a Szabadság híd, a budai rakpartok, a Nagykörút és az Andrássy út érintésével. Ezt követően 14:00-kor kezdődik a szekérfesztivál, amelynek résztvevői a belvárosból indulva az Andrássy úton át a Városligetbe vonulnak, ahova várhatóan 16:00-kor érkeznek meg.

A korlátozások idején a BKK elsősorban a metrók igénybevételét javasolja.

A motoros felvonulás miatt június 24-én, szombaton 11:00 és 14:00 között a Dózsa György út – Hősök tere –Városligeti fasor – Bajza utca – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Friedrich Born rakpart – Sztehlo Gábor rakpart – Bem rakpart – Gyóni Gézi tér – Margit híd – Szent István körút – Teréz körút – Andrássy út – Hősök tere – Dózsa György út – Gundel Károly körút – Állatkerti körút – Hermina út – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út útvonalon kell korlátozásra készülni. A motoros vonulás idején a haladási irány szerinti sávokat lezárják, a keresztirányú forgalmat 5-10 percre megállítják.

A szekérfesztivál miatt 14:00 és 16:00 között a résztvevők elvonulásának idejére korlátozzák az Andrássy út, valamint az azt keresztező utcák forgalmát.

A különböző korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

A Dózsa György út és Andrássy út zárása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között:

• 30-as, a 30A és a 230-as buszok Keleti pályaudvar felé a Hungária körút – Thököly út útvonalon, Újpest felé az Ajtósi Dürer sor – Hermina út – Állatkerti körút útvonalon járnak, de a 30-as busz már hajnaltól a Verseny utca érintése nélkül, a Thököly úton közlekedik;

• a 20E autóbusz az Ajtósi Dürer sor – Hungária körút útvonalon jár;

• a 105-ös és 210B buszok az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky út – Podmaniczky utca útvonalon járnak;

• a 70-es és a 78-as trolibuszok módosított útvonalon, az Izabella utcán át a Keleti pályaudvarig közlekednek;

• a 72-es trolibusz a 75-ös trolibusszal összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár;

• a 74-es trolibusz két szakaszon, a Csáktornya park és Zugló vasútállomás, illetve a Keleti pályaudvar (Garay utca) és a Károly körút (Astoria M) között jár;

• a 76-os trolibusz a Keleti pályaudvar környékén módosított útvonalon, az István utca – Dózsa György út – Alpár utca – Garay utca – Hernád utca útvonalon jár, a Keleti pályaudvarnál a 79-es trolibusz megállójában áll meg;

• a 77-es trolibusz a Hungária körút és a Stadionok között a Hungária körúton közlekedik;

• a 73-as, a 75-ös és a 79-es trolibuszok előreláthatólag 11:00 és 14:00 között nem közlekednek.

A Rákóczi út zárása idején, előreláthatólag 11:00 és 14:00 között az 5-ös a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a budai végállomások és a Ferenciek tere, illetve a Keleti pályaudvar és a pesti végállomások között közlekednek. A 7E autóbuszok a Blaha Lujza tér helyett csak a Keleti pályaudvarig járnak.

A Szent Gellért rakpart korlátozása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 7-es, 133E autóbuszok pesti végállomásuk felé a Szent Gellért térnél a villamosmegállóban állnak meg. A 107-es busz nem közlekedik. Az Astoria és a Múzeum körút zárásakor, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 47-es és 49-es villamosok a dél-budai végállomások és a Batthyány tér között járnak.

A Margit híd és a Nagykörút korlátozása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 9-es busz az Árpád hídon és a Váci úton közlekedik. A 15-ös busz a Boráros tér felé módosított útvonalon, a Váci út – Bajcsy-Zsilinszky út – Kálmán Imre utca – Honvéd utca – Báthory utca – Kossuth Lajos tér – Nádor utca – József Attila utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Üllői út útvonalon közlekedik.

A rendezvény nagyságától függően az előzetesen meghirdetettől eltérő lezárások is szükségesek lehetnek, melyekről minden esetben a hatóságok döntenek.

A Vörösmarty térről induló szekérfesztivál miatt rövid időre megállíthatják az Andrássy utat keresztező forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky útnál (9-es, 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibusz), a Nagymező utcánál (a 70-es és a 78-as trolibuszok), az Oktogonnál (a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok), az Izabella utcánál (a 73-as és a 76-os trolibuszok) és a Dózsa György útnál (a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as autóbuszok, valamint a 75-ös és a 79-es trolibuszok).

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

(Címlapkép: Hősöktere/Wikimedia)