BKK szerint senkit nem kellett eddig megbüntetni a maszkviselés hiánya miatt

BKK szerint senkit nem kellett eddig megbüntetni a maszkviselés hiánya miatt

A fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorította a közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselés ellenőrzését - írja közleményében a fővárosi közlekedési szervezet. 

A közlemény szerint erőteljes javulás állt be a fegyelemben: a BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken.

Az adatokat a BKK közterület-felügyelőkkel megerősített ellenőri csapatának tapasztalatai is alátámasztják, akiknek ugyan néhány utast figyelmeztetni kellett a maszkviselésre, pótdíjazni azonban egyiküket sem volt szükséges.

Mint írják: a maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének – amelyet a BKK a fővárosi operatív törzs szeptember 8-ai döntésének megfelelően rendelt el – célja nem az utasok pótdíjazása: a főváros vezetése és a közlekedési szolgáltatócégek azt szeretnék elérni, hogy az utazók mindent megtegyenek a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében.

"A napokban bevezetett szigorítás értelmében, a szabálykerülő magatartás visszaszorítása érdekében nagyobb létszámmal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársainak közreműködésével dolgoznak a BKK ellenőrei."

"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

Egyre hangosabb az a réteg, akinek elege van a kötelező maszkviselésből nem csak külföldön, de Magyarországon is. A második hullám azonban arra enged következtetni, hogy a közeljövőben tovább fogják szigorítani a maszkviselés szabályait. Éppen ezért a szerdai naptól a budapesti önkormányzat a lazuló fegyelem miatt pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tömegközlekedési eszközökön nem "takarják" el az arcukat.

Az ellenőrök az utazók érvényes jegyének, bérletének megléte mellett azt is ellenőrzik, hogy a közlekedők betartják-e az április vége óta érvényben lévő, az arc kötelező eltakarásáról szóló szabályokat. Aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, kendőt vagy sálat, azt nemcsak kizárhatják az utazási szolgáltatásból, de 8000 forintos helyszíni pótdíj megfizetésére is kötelezik.

"A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én a megerősített csapat elsősorban Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain dolgozott. Több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, azonban kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen esetben sem kellett utasokat pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt"

- írják a közleményben.