Bohózatnak is elment volna Kubatovék sajtótájékoztatója

Egy héten át törte a fejét a Fradi vezetősége, megszületett a konklúzió: jól dolgoznak, nagyszerűek a körülmények, tovább kellett volna jutni. Dolgoznak tovább.

A Fradi idén sem jut a BL csoportkörébe, miután az albán második helyezett múlt héten búcsúztatta őket a második selejtezőkörben.
 
Hiába az állam által épített stadion, az állami és állam által terelgetett piaci szponzorok, az Eb-szereplés után járó, valamint a játékoseladásokból befolyó pénz, a Fradi idén is csúnyán megégett a nemzetközi kupaporondon, a Partizani Tirana jelentett legyőzhetetlen akadályt az évi 10-11 millió euróból gazdálkodható zöld-fehéreknek. Az idegenben játszott 1-1 után még mindig a Fradi volt a párharc egyértelmű esélyese, ám miután itthon 1-0-ás vezetésnél az FTC új szerzeménye, a német harmadosztályból igazolt Hüsing hatalmas öngólt rúgott, a budapesti meccs is 1-1-re végződött, a büntetőpárbajt pedig simán elbukta a magyar csapat.
 
Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója akkor azt mondta, nem szeretnének indulatból döntéseket hozni, alszanak párat a történtekre és levonják a következtetéseket.
 
Nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várta a mai sajtótájékoztatót, melyen Kubatov és Orosz álltak az újságírók elé. Mit fognak bejelenteni? Távozik Orosz? Sportigazgatót hoznak a klubhoz? Jelentősen megerősítik a keretet? Betemetik a 140 méter mély kutat? (Nem ínyenceknek: korábban a Fradi elnöke büszkélkedett a kúttal, melyet helyreállítottak, így már ingyen nyerik onnan a vizet, talán a női csapat számára. Nagy lépés a klub életében, értékesebb, mint egy Ligakupa-győzelem.) Egy hétig ingyen telefonálhatnak a telekomos fradisták? Meccsnapokon kívül is lesz arcfestés a stadionban?
 
Nem, még ennél is sokkal ütősebb sajtótájékoztatót sikerült összehozni. Röviden: nagyon megviselte a vezetőséget a kiesés, de nem fognak harakirit elkövetni, a hazai porondon elért eredmények a vezetőséget igazolják, ezért személyi csere fel sem merülhet, dolgoznak tovább a megkezdett úton, és be AKARNAK kerülni a Bajnokok Ligájába.
 
Kubatov nyomatékosan kijelentette, szó sem lehet arról, hogy engedjen a bojkottáló szurkolók kérésének, amíg ő az elnök, a vénaszkenner marad a stadionban. Elhangzott a szájából az is, amit eddig csak rejtett csatornákon próbált kommunikálni: az FTC elnöke szerint a szurkolók mögött a Jobbik áll. Nem a nemzetközi eredménytelenség, a szurkolók lecserélésének szándéka, a vezetőség hibáinak sora, az arrogáns, pökhendi stílusa vezetett hát oda, hogy manapság sok ezren maradnak a stadionon kívül, hanem az ellenzéki párt, akik nyilvánvalóan pénzelik őket ezért.
 
Voltak még gyöngyszemek ezen kívül is:
 
- Mikor Kubatovot arról kérdezték, hogy élte meg a kiesést, azt válaszolta, hogy külföldön volt.
 
- Nem lesz jellemző a "mindenki takarodjon"-felfogás a Fradira, Sir Alex Fergusont sem rúgták ki annak idején a Manchestertől.
 
- Mindent megtettek a sikerért. Jó a stadion, van pénz is, talán az lehetett a baj, hogy a játékosok pszichésen nem voltak alkalmasak a feladatra - tudniillik arra, hogy megverjék az albán Partizani Tiranát.
 
- Sok kérdés felmerült a vezetőségben a kiesés után, de nem igazán tudják, mi lehet a kiesés oka. Jó a csapat, hét válogatott van a keretben, tovább kellett volna jutni.
 
- Már mérik a játékosokat! Edzésen is! Tudják, mennyi a pulzusuk! (Itt már bizsergett a gyomrom, alig vártam, hogy ismét megemlítse azt a kurva kutat, de erre sajnos őszinte elkeseredésemre nem került sor.)
 
- Vállalják a felelősséget a kudarcért, de nagyon sok eredményt is elértek. A konklúzió, hogy még többet kell dolgozni.
 
- Orosz Pál szerint egy gólon múlt a továbbjutás. Ha Hüsöng nem rúg öngólt, vagy a Fradi szerez még egyet, továbbmennek. (Ha még hármat szerez, akkor meg kiütéses győzelmet aratott volna, teszem hozzá. Relevanciájának mértéke hasonló.)
 
- Azoknak a csapatoknak, akik bekerültek tavaly a csoportkörbe, sokkal nagyobb a költségvetésük, mint a Fradinak. (Igaz, ez a Partizanira nem jellemző, ahogy a Ferencvárost tavaly búcsúsztató bosnyák Zeljeznicarra sem.)
 
- Kubatovot megkérdezték, mit szól hozzá, hogy a hétvégi Honvéd-Fradin alig néhány tucat vendégszurkoló tette tiszteletét, mire az elnök azt mondta: ez egy szabad ország, aki akar, szkennel és bejön szurkolni. Továbbra sem lehet szó róla, hogy bejöjjenek az ultrák, akik ugyebár jobbikosok.
 
- Megkérdezték azt is, ki a felelős az elhibázott igazolásokért, de Kubatov és Orosz kinevette az újságírót, majd előbbi visszakérdezett: ezt hét válogatott játékos után komolyan kérdezi? Majd elmagyarázta, hogy Oliver Hüsing a Werder Bremen kispadján ült (jobbára inkább a harmadosztályú tartalékcsapatban játszott, de ne vesszünk el a részletekben), ott azért biztos nem ostobák a vezetők. Marko Djuricint meg évekkel ezelőtt 2,5 millió euróért igazolta le a Salzburg, ők sem lehetnek ostobák. A csatár ráadásul Rising Star volt Ausztriában, ami bizonyítja, hogy nagyon tehetséges. Kubatov azt is elmondta, hogy az elmúlt három mérkőzésen Florian Trinks volt a csapat legjobbja. (Hogy ezt honnan vette, nem tudhatjuk, hiszen külföldön volt.)
 
Mint írtuk, a Fradi elnöke elismerte azt is, hogy személyesen ismeri Vizoviczki Lászlót.