Jobbik: hitegetés helyett valódi bérrendezést és megbecsülést a bölcsődei dolgozóknak!

Jobbik: hitegetés helyett valódi bérrendezést és megbecsülést a bölcsődei dolgozóknak!

Hol van a megígért 60 ezer bölcsődei férőhely? Hol vannak a méltányos bérek?

A Jobbik a szakma nagyobb megbecsülését kéri a társadalom egészétől, és felszólítja a kormányt, hogy minél hamarabb tegyen lépéseket e szférában dolgozók bérének emelkedése érdekében, ne hitegesse őket tovább – írja vasárnapi közleményében Stummer János a Bölcsődék Napja alkalmából.

Nem ígéretekre, hanem tettekre van szükség – szögezi le a párt alelnöke. A politikus emlékeztet Orbán Viktor ominózus szavaira, melyek szerint "nem azt kell nézni, mit mond, hanem azt, mit tesz". Hozzáteszi: nem épült meg a 2018-ra ígért 60 ezer bölcsődei férőhely, sőt, Novák Katalin "nem restellte letagadni pár hónapja saját ígéreteit, mellyel arcul csapta a bölcsődei dolgozókat, s a kisgyermeket nevelő családokat."

Stummer szerint azonban 

"a legnagyobb arculcsapást maga a miniszterelnök teszi azzal, hogy 2010 óta halogatja az ágazatban dolgozók bérrendezését, holott 2010-ben még azt ígérte kormányprogramjában, haladéktalanul visszaadja a szociális ágazatban dolgozók megbecsülését."

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozza: "hálával és köszönettel tartozunk a kisgyermeket nevelőknek, a szaktanácsadóknak, a vezetőknek, a bölcsődeorvosoknak, és a bölcsődei munka során nélkülözhetetlen technikai dolgozóknak egyaránt." 

1852-ben nyitották meg Magyarországon az első bölcsődét, és hozták létre a kisgyermek ellátás intézményét. 2010 óta április 21-e a Bölcsődék Napja.

Orbánt nem érdekli

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete képviselteti magát a január 28-án megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban. Jellemző a kormány hozzáállására, hogy azóta sem sikerült érdemben egyeztetni velük.

Három levelet is írtak már Orbán Viktornak, ám a miniszerelnök még tárgyalót sem delegált, akivel egyeztethetnének.

Földiák András, az OKSZ ügyvivője legutóbbi, április 11-i levelében már azt írta, megkezdik annak a bírósági keresetnek az előkészítését, melyet a Kormányt képviselő személy kijelölésének elmaradása esetén benyújtanak és ezzel párhuzamosan folytatják a sztrájk előkészítését.  

Az OKSZ azt követeli, hogy emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait, a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér, valamint 100 százalékkal emelkedjen a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapja.

Követelik továbbá, hogy azon közszolgálati ágazatok esetében, amelyeknél korábban ágazati pótlékot - bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális - állapítottak meg, a pótlék összegét számítsák be az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom, valamint egyes bérpótlékok számítási alapjába.