Ne ijedjen meg, sok bolt nyitva maradt

Ne ijedjen meg, sok bolt nyitva maradt

Mivel nem egyértelmű a szabályozás, sok olyan bolt is nyitva maradt, aminek az első elképzelések szerint hétfőn be kellett volna zárnia.

Az Alfahír is tapasztalta, hogy van olyan fővárosi nyomdaipari szaküzlet, ami a mai nap is kiszolgálta a vevőket. Hogy ezt milyen alapon tehetik meg, egyelőre nem világos, ugyanakkor a Telex rámutatott arra, hogy egyes üzletek az online vásárlásra hivatkozva maradtak nyitva, ugyanis érvelésük szerint bár

személyesen nem lehet az üzletben vásárolni, de ha valaki online leadja a rendelését, akkor azt a bejáratnál átadják neki.

Akik a rendeletet szigorúbban értelmezték, teljesen bezárták üzletüket, és csak futárszolgálattal küldik ki a csomagokat az online vásárlóknak.

Érdekes azonban, hogy olyan nagy boltok is fenntartották a személyes átvétel lehetőségét, mint például a Decathlon, ami honlapján azt írja, minden online megrendelt termék átvehető áruházaikban annak méretétől és súlyától függetlenül. Az Alza sem tett másképp, tájékoztatásuk szerint a vonatkozó kormányrendelet értelmében bemutatótermük csomagátadó pontként változatlan nyitvatartással üzemel.

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a fentebb említett nyomtatóboltban személyes vásárlásra is lehetőség volt, nem csak rendelésátvételre - igaz, a vásárlók csak egyenként léphettek az üzletbe és mindössze egyetlen métert tehettek meg, utána kordon állta útjukat. Ez a többi formánál is megengedőbb, valószínűleg teljesen szabálytalan eljárás.

Ezekből a példákból is jól látható, hogy a következetlen szabályozások számtalan kiskaput hagytak nyitva, amiket a vásárlók március 8. és 22. is kihasználhatnak.

Úgy tűnik, ez nem lesz legális

A helyzetet igyekeztek a szakmai szervezetek is tisztázni, és úgy tűnik, ennek alapján minden üzletnek be kellene zárnia.

A zárva tartásra kötelezett üzletek átvevőpontként sem működhetnek; házhoz vagy szabadon elérhető csomagpontra kell szállítaniuk a megrendelt termékeket - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kedden az MTI-nek.

Vámos György közölte: a kereskedelmi szövetség állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), mert a hírek szerint bezárt üzletekben, azok előtt, illetve azok parkolóiban átvesznek interneten megrendelt csomagokat a vásárlók.

Az NNK állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy csak az olyan áruházakban, üzletekben lehet az online megvásárolt termékeket személyesen átvenni, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint nyitva tarthatnak

- hangsúlyozta az OKSZ főtitkára.

Kiemelte azt is, hogy a bezárásra kötelezett üzletek esetében nemcsak a belső terek nem működhetnek átvevőpontként, hanem az üzletek előtti területek és a kapcsolódó parkolók sem, semmilyen formában nem történhet személyes, közvetlen átvétel.

A házhoz szállítási szolgáltatás korlátozás nélkül működhet, illetve automata csomagponton is átvehető a megrendelt termék, ha a csomagpont nem a bezárásra kötelezett üzletben van, hanem szabadon hozzáférhető helyen - jelezte az OKSZ főtitkára.