Az este 7 órai zárás nagyjából 30 ezer boltot érinthet

Az este 7 órai zárás nagyjából 30 ezer boltot érinthet

Az összesen több mint 120 ezer boltból (élelmiszer, iparcikkes, benzinkút) 30 ezer körül mozog azoknak a száma, akiket érint a 19 órás boltzár - írja a Blokkk.com.

Mint ismert, szerdától a kormány legújabb intézkedése miatt az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

A Blokkk.com összesítése szerint ez a nagyjából 30 ezer bolt úgy jön ki, hogy 40 ezer élelmiszerüzletből 20 ezer amúgy is korábban zár. Azonban a maradék 20 ezer viszont a szokásosnál előbb kell, hogy bezárjon. Iparcikk-boltból 80 ezer van, amelyből 70 ezer zárna be amúgy is már kora este, így kb. 10 ezret érint a 19 órás boltzár.

A munkaerőre mindez olyan hatással lehet, hogy a rövidebb nyitvatartás miatt nem lesz elbocsájtás, de felvétel sem. Ugyanis a 19 órás boltzár elsősorban inkább átcsoportosításokat fog hozni, feltehetően több lesz a részmunkaidős ott, ahol kurtítani kell a nyitvatartást. Mindazonáltal a vendéglőzár és a digitális tanrend miatt nő majd az élelmiszerboltok forgalma, ráadásul valamennyi felfutás lesz karácsony előtt is, így kelleni fog majd a több ember.

A webáruházak viszont már nem fognak többet bírni. Mint láthattuk, az áprilisi iparcikkes boltzár nyomán és az élelmiszeres spájzolásban a kényelmet kereső vásárlók rendelési hulláma révén kétszeresére ugrott a webáruházak forgalma, 110 milliárd forint fölé. De ez nagyjából a maximum teljesítőképességük, ugyanis egyrészt korlátozott a logisztika és a kiszállítási kapacitás. Az ingyenes parkolás sem gyorsítja a házhoz szállítást. Az átvevőpontok pedig kénytelenek bezárni a boltokkal együtt.